Carl Cox, NTO, DJ Snake, Mathame, Artbat, onlar dünyanın en iyi dj’leri. Peki dünyanın en iyi dj’lerinin başarı sırrı nedir, hiç düşündün mü? DJ olmak sadece müzik çalmaktan ibaret değildir. DJ olmak bir yaşam tarzıdır, aynı zamanda tutku ve vizyon sahibi olmayı da gerektirir. Biletino Blog bu yazıda 7 adımda dj olmak için gereken her şeyi senin için araştırdı. Profesyonel bir DJ olmak için yapman gerekenler, kendini geliştirmek için ihtiyacın olan şeyler, hepsi bu yazıda.
Biletino Blog Akademi sayfasında eğlenerek öğrenmen için pek çok içerik olduğunu biliyor musun? Şarkıcı olmak, yapay zekayla etkinlik planlamak, konser organizasyonu yapmak için gerekenler ve çok daha fazlası Biletino Akademi’de.
DJ Kimdir?
DJ kelime anlamı olarak disk jokey demek, yani bir dinleyici için kaydedilmiş müziği çalan kişi. DJ kelimesi aslında bu işin başladığı daha eski dönemlerdeki yapılma şeklinden kaynaklanıyor. DJ’lerin ağırlıklı olarak vinil plaklarla çalıştığı döneme atıfta bulunarak, bu kelime esas alınır. DJ’ler genellikle sahne adının ya da gerçek adının önüne disk jokey kelimesinin kısaltılmışı olarak ‘DJ’ kelimesini alırlar.
Dünya değişirken müzik de bu değişime ayak uyduruyor. Değişen ve yenilikçi duruşuyla elektronik müzik ise, müzik severleri şaşırtıyor. Techno müzik yapan DJ’ler artık sadece müzik üretmekle kalmıyor. DJ’lerin müziğine hayal gücünü zorlayan görsel ve dijital şovlar da eşlik ediyor. DJ’lerin Görülmesi Gereken 5 Etkileyici Sahne Şovu, Biletino Blog’da!
DJ Ne Yapar?
DJ kelimesinin nereden kaynaklandığını artık biliyorsun. Peki bir dj tam olarak ne yapar? Hadi buna bir bakalım. Bir dj bir takım müzik yapan ekipmanlara sahiptir. DJ’lerin kullandığı elektronik müzik ekipmanları arasında, mikserler, efekt birimleri, davul makineleri, ses kartı ve sentezleyiciler bulunur. Bu ekipmanlar en az iki kayıtlı ses kaynağını aynı anda çalarak müzik üretir. Böylece kayıtlar arasında geçişler oluştururlar ve yepyeni miksajlar üretirler.
Sen de kendi dj’lik kariyerinde yolunu çizmek istiyorsun. Peki en çok hangi müzik tarzıyla öne çıkacağını düşündün mü? O zaman işte sana bir ipucu. Günümüzün trend müziklerinden biri olan Rave müzik, gece kulüpleri ve festivallerde en çok çalınan müzik türlerinden biri. Elektronik müzik severler arasında her geçen gün popülerliği artan rave müziği daha yakından tanımak ister misin? Biletino Blog’da Rave Müziği: Elektronik Müziğin Enerji Dolu Dünyası’ yazısında bambaşka bir yolculuğa çıkacaksın.
DJ’lerin Türleri
“Hangi DJ?” sorusu kafa karıştırıcı gibi gelebilir. Ama aynı şeyi yapsa da dj’lerin de kendi içlerinde birkaç türü vardır. Hadi onların neler olduğuna bir göz atalım:
- Radyo DJ: Radyo dj’leri radyo kanallarında program yaparlar. Çalacakları parçalar ya da programın konsepti daha çok radyo kanalı tarafından belirlenir.
- Kulüp DJ: Kulüp dj’leri bir gece kulübünde görev yaparlar. Çalacakları parçaları mekanın atmosferine ya da katılımcıya göre belirlerler. Burada kulüp dj’in amacı, dans pistini hareketli tutmaktır.
- Mobil DJ: Gezici dj olarak da adlandırılan mobil dj’ler, düğün, parti ve hatta festivallerde yer alırlar. Kendi ekipmanları vardır.
- Turnbalistler: Fonograf kayıtlarındaki sesleri kullanarak plak çalar ve pikap kullanırlar. Kendi bestelerini de üretebilirler. Bir anlamda turnbalistlerin sanatçı olduğunu da söyleyebiliriz.
DJ’lerin Başarı Sırları
İyi müziği herkes sever. Bir dj’in yaptığı da tam olarak budur, yani iyi müzik üretmek. Bir partinin atmosferini en iyi belirleyen şey, dj’in çaldığı müziklerdir. İyi bir dj’in yönettiği bir parti, katılan herkes için unutulmaz anılar arasında yerini alır. DJ’ler müziğin akışını ve kontrolünü yaparken, yeni bir ritim ortaya çıkarabilir. Bu açıdan müzik yapımcısı olarak da nitelendirilirler.
Elektronik müzik dünyasına yaptığı katkılarla adından saygıyla söz ettiren Carl Cox, kendi tarzıyla öne çıkan dj’lerden biri. Cox, üç katlı miksaj uygulamasıyla, elektronik dans müziğinde adeta çığır açıyor. DJ olmak müzik dünyasına katkı sağlamak, insanları eğlendirmek ve kültürler arası ilişkiyi sağlamak için fark yaratmak önemlidir. Tabi bunlar tek başına yeterli değildir. Güçlü medya ilişkileri, popüler platformlarda yer almak, trendleri yakalamak veya trend yaratmak bir DJ’in başarı sırrıdır.
Onlar, dünyanın en iyileri. Müzikleri ve sahne şovlarıyla Dünya’yı dans ettiren dj’ler. David Guetta, Tiesto, Calvin Harris, Avicii, Steve Aoki ve diğerleri… Hit parçaları, mükemmel performansları, hikayeleri ve çok daha fazlasıyla; Dünyanın en ünlü 15 DJ performans sanatçısı yazısında, seni bekliyor.
7 Adımda DJ Olmak İçin Neler Yapmalı?
İşte müziğe olan tutkunu bir adım öne taşıyıp dj olmak için atman gereken 7 adım:
1. Müziğe Tutkuyla Bağlı Olmak:
İyi bir dj olmanın sırrı belki de burada yatıyor, müziğe tutku derecesinde bağlı olmak! İşte bu tutku seni kariyerini bir dj olarak planlamaya iten şeydir. İyi bir dj olma yolunda kimi zaman yorulabilirsin, bu gayet normal. Ama emin ol bir işe gönülden bağlı olmak, onu tutku boyutunda yaşamak, yolculuğun gaz pedalı gibidir.
2. İyi Bir Müzik Koleksiyonu Oluşturmak:
Kaliteli bir müzik kitaplığı oluşturmak için hem zamanını hem de bütçeni ayırmalısın. Belki zahmetli gibi görünebilir ama dj’lik kariyerinin en önemli adımlarından biridir. DJ olarak bir müzik kitaplığına sahip olmanı kolaylaştıracak yollar var. Müzik marketlerde zaman geçirmek, Youtube, Spotify gibi müzik portallarını yakından takip etmek, bunlardan sadece bazıları.
Peki bir dj’in müzik koleksiyonunda hangi türde müzikler olmalı. Hadi kısaca onları da hatırlayalım: Elektro, Hardcore, House, Davul ve Bas, Progresif, Trance, Hard-style, Downtempo, Techno, Dark Alternative, Glitch, Dubstep, Breakbeat, Jungle.
3. Müzik Eğitimi Almak:
Kimse doğuştan dj değildir. Tabi ki içinde bir istek olmasa sen de dj olmayı düşünmezdin. Öyleyse doğal yeteneğini ve yaratıcı becerilerini eğitimle destekle. Müzik eğitimini bir okulda ya da eğitim kurumunda alabilirsin. Ancak deneyim kazanmak için bir gece kulübünde işe başlamayı ya da gönüllü olarak bulunmayı da tercih edebilirsin. Unutma, işi yerinde öğrenmek gibisi yoktur!
4. Ekipman Edinmek:
Yarış her yerde aynı! Pek çok dj adayının önünde olmak için ihtiyacın olan şeylerden biri de doğru ekipmanı edinmek. Bir dj olarak bu işe gönül verdiğine göre, başlangıçta pikap, kontrolör ve miksere ihtiyacın olacak. Prodüksiyon yapmayı seviyorsan, bir yazılım programı da edinmen gerekiyor.
Küçük bir araştırmayla kendin için uygun olan dijital yazılım programını seçebilirsin. Böylece farklı parçaları bir araya getirebilir, efektler ve özgün mixler gerçekleştirebilirsin. İşte bazı DJ yazılım programları: Serato DJ Pro, Traktor Pro, Vırtual DJ, Rekordbox DJ ve Ableton Live.
5. Sosyal Medyayı Kullanmak:
Günümüz şartlarında her anlamda görünür olmanın yolu sosyal medya kullanmak. Becerilerinden başkalarını haberdar etmek ve hedef kitlene ulaşmak için sosyal medya hesabın olsun. Instagram, Facebook, Twitter, Sound Cloud olmazsa olmazın olsun! Böylece seni takip eden bir hayran kitlen ve takipçi ağın olur. Üstelik hiçbir ücret ödemeden, kendi kendinin tanıtımını yapmış olursun.
6. Temel DJ Becerilerini Öğrenmek:
İyi bir dj olmayı aklına koyduğuna göre, kendi başına da yapabileceğin şeyler var. Bunlardan biri de internetin nimetlerinden yararlanmak. İşte internet aracılığıyla öğrenebileceğin birkaç temel dj becerisi: Beatmatching, Phrasing (cümleleme), Gain Control(kontrolü ele alma) ve EQing.
7. DJ Set Oluşturmak:
Müzik çalmak için gerekli olan ekipman ve yazılım kombinasyonuna ‘dj set’ adı verilir. Peki dj set içinde neleri barındırır? Temel olarak bir dj setin içinde; ses kartı, mikser, bilgisayar, kulaklık, pikap, usb bellek ve dj yazılımı yer alır. DJ’ler bu ekipmanlarla parça seçer, düzenler, efektler ekler ve geçişler yapar. Anlayacağın, kendi tarzında müzik üretmek için dj set öncelikli sahip olman gereken şeydir.
Biletino Blog’da başarılı bir dj olmanın sırlarını senin için araştırdık. Güncel konser, etkinlik ve bilgiler için Biletino Blog’dan ayrılma!