House müzik, trance, electro house, trap ya da deep house… Tüm bu tarzları giderek daha fazla duyuyorsun değil mi? Peki hepsinin aslında tekno müziğin alt türleri olduğunu biliyor muydun? Biletino Blog olarak Tekno Müzik nedir? Nereden doğdu ve nasıl bu kadar popülerleşti buna değineceğiz.
Tekno müzikten bahsetmişken, bu yaz sezonunda muhteşem bir tekno partisi ile yaza başlamaya var mısın? Öyleyse 2023 Summer Opening Techno Party için hazır ol! Yaz açılış partisi 17 Haziran 2023 Cumartesi günü Antalya Konyaaltı Plajı, The Cherry Beach Club’ta! Biletino eğlencenin olduğu her yerde ve seninle!
Tekno Müzik Nedir?

Belli ritimlerle tekrarlayan tekno müzik, aslında DJ setlerinde kullanılan bir müzik tarzıdır. Bir dakika içinde 120-150 vuruş arasında değişen bir tempoya sahiptir. Tekno müzikteki ritimler ve melodiler, elektronik müzik aletleri ve dijital ses işleme istasyonları aracılığıyla üretilir. Tekno adı altında davul makinesi, sentezleyici gibi pek çok enstrümanın sığdığını görebiliriz. Tekno müzik yalnızca elektronik enstrümanların kullanıldığı, bir elektronik dans müziği alt türüdür.
Biletino Blog, seni müziğin sınırsız evreninde gezdirmeye devam ediyor. Elektronik müzik nedir, nasıl oluşmuştur, elektronik müzik türleri nelerdir, tüm bu merak ettiklerin için ‘Elektronik Müzik‘ konulu yazıya bir göz atabilirsin.
Tekno Müzik Nasıl Oluşmuştur?

Tekno müzik yaygın bir görüşe göre 1970’lerin sonlarından 1980’lerin ortasına kadar gelişen bir elektronik dans müziği türüdür. İlk çıkış ve gelişim yeri olarak Amerika Birleşik Devletleri’nin Detroit şehri işaret ediliyor. Tekno müziğin ABD’nin Detroit şehrinde doğmasının hikayesi ise son derece ilgi çekici. Tekno müzik, kapitalist Amerikan toplumunun geleceğe dair kurgusal temalarını konu edinir. İlk başlangıcında funk, caz, elektro caz gibi Afro-Amerikan merkezli müzik türlerinin karışımı olarak karşımıza çıkar.
Detroit, o yıllarda Amerika’nın otomotiv sanayisiyle adından söz ettiren bir yerleşim yeriydi. Üretimi adeta otomotiv başkenti gibi çalıştığı için binlerce işçi, Detroit fabrikalarında ter döküyordu. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte insan gücünün yerini alan makinalar, çoğu insanın işsiz kalmasına neden oldu. Ototmotiv sanayi dışında çok da iş imkanı bulanmayan şehirde, işsiz kalan insanlar şehirden ayrılmaya başladı.
Detroit’in sınırlı eğlence ve gece hayatının içinde gece kulüpleri vardı. Şehirde kalan insanlar içinde bulundukları dönemin sıkıntısından biraz olsun uzaklaşmak istediklerinde kendilerini bu gece kulüplerine atarlardı. İşte tekno müziğin ortaya çıkmasında bu sıkıntılı dönem ve o dönemin insanlarının büyük rolü olur. Gece kulüplerinin işletmecileri sanatçıların ücretlerini karşılamakta zorlanmaya başlayınca DJ’lere yönelirler. İşten çıkan işçiler, rahatlamak, eğlenmek için ‘Factory’ adındaki bir bara gidiyorlardı. Factory, Ken Collier adındaki baş DJ’di ve müzik seçimini kendi isteği doğrultusunda yapabiliyordu. Ken Collier’in yaratıcı yaklaşımında aynı anda iki parçayı çalmak, müzik filtreleriyle oynamak vardı. Baş DJ Ken Collier farklı müzik türlerinin miksleriyle oynayarak adeta bir deney yapıyordu. İşte tekno müziğin temelleri Ken Collier’in bu ilk deneyleriyle atılır.
Günümüzün trend müziklerinden biri olan Rave müzik, gece kulüpleri ve festivallerde en çok çalınan müzik türlerinden biri. Elektronik müzik severler arasında her geçen gün popülerliği artan rave müziği daha yakından tanımak ister misin? Biletino Blog’da Rave Müziği: Elektronik Müziğin Enerji Dolu Dünyası’ yazısında bambaşka bir yolculuğa çıkacaksın.
Tekno Müziğin Özellikleri Nelerdir?
Tekno müziğin de kendine has belli başlı özellikleri bulunuyor. Tekno müziğin en belirgin özelliklerinden biri, hiç söz içermemesi. Yukarıda da belirttiğimiz gibi 120-150 arası vuruş temposuna sahiptir. Tekno müzik üretilirken belli bir esnekliğe sahip ancak kuralları üzerinde çok fazla oynama yapılırsa tekno müzik olmaktan uzaklaşma tehlikesi de var. Çoğu zaman elektronik müziğin house, synthpop, disco gibi alt türleriyle de örtüşüyor. Özellikle synthpop ve disco, tekno müzikten daha yumuşak ve lirik odaklı olmalarıyla ayırt edilebiliyor. Tekno müzik DJlerin yaptığı uzun ve kesintisiz setlerle birlikte, hibrit sesler de içeriyor.
Yaz coşkusunu Sunset Partiyle doyasıya kutlamak için bu etkinliği kaçırma. 10 Haziran 2023 Cumartesi günü Organic Techno Event ile Sunset Party, Antalya Konyaaltı Plajı’nda seni bekliyor. The Cherry Beach Club’ta gerçekleşecek partinin biletleri Biletino’da!
Tekno Müzik ve Teknoloji İlişkisi

Teknoloji tekno müzikte hem üretim hem de tüketim süreçlerini de etkiler. Teknolojinin gelişimi aynı zamanda tekno müziğin gelişiminde iki türlü etkendir. Bu etkiler sanatsal ve ticari açıdan gerçekleşir.
Elektronik dans müziği çeşitlerinden olan tekno müziğin oluşturulmasında DJ’lerin kullandığı pek çok elektronik müzik aleti bulunuyor. Elektronik müzik aletlerinin ses üretimi transistör, tümleşik devre parçaları aracılığıyla olur. Synthesizer, bilgisayar, kaset çalar gibi teknolojik araçlar elektronik müzikte ses üretiminde kullanılan başlıca aletlerdir. Dj ve müzisyenler teknolojik aletler sayesinde pek çok farklı ses üretip kaydeder, düzenler ve yayınlar. Bu sayede tekno müziğin alt türleri de ortaya çıkma ve gelişme imkanı bulur.
Tuba Lüleci Alaçam, Feyza Emir, Melodi Atasoy, Vildan Gündüz, onlar tekno müziğin kraliçeleri. Tekno müzik DJ’liğine nasıl başladılar, günümüz dünyasında kadın DJ olmanın avantajları, dezavantajları hepsi ve daha fazlası Biletino Blog röportajında!
Tekno Müziğin Alt Türleri
Tekno müzik pek çok alt türe sahip. Tekno müziğin alt türlerinin oluşumunda başka müzik türleriyle olan etkileşim söz konusu. Genel olarak birbiriyle çok benzerlik gösteren alt türleri ayırmak ancak bazı ayırt edici detaylarla mümkün oluyor. İşte tekno müziğin alt türleri:
- Ambient: Dinleyeni rahatlatan adeta hipnotize havasına sokan bir türdür, ambient. Tekno müziğin hafif versiyonu olduğu da söylenebilir.
- Big Room: İşte kalabalıkları harekete geçiren coşku dolu bir tür: Big Room. Tekno müziğin enerjik ve yüksek tempolu türüdür.
- Chiptune: Chiptune türü müziğin çıkış noktası ilginç. Bu tür video oyunlarından ilham alınarak oluşturulmuş. Dolayısıyla 8 bit seslerle inşa edilmiştir ve eğlenceli bir havası vardır.
- Deep House: House müzik ve tekno müzik karışımıyla oluşturulmuştur. Ambientte olduğu gibi dinleyici sakinleştirmek amacı taşır.
- Drum& Bas: Davul ritimlerinin hızlı, karmaşık ve ağır tonlarının kullanılmasıyla oluşturulmuş türdür. Heyecan ve hareket katar.
- Dubstep: Güçlü bas vuruşlarına eşlik eden keskin ses efektleriyle harmanlanmıştır. Dubstep aynı zamanda dinleyenleri etkilemeyi amaçlar.
- Drumstep: Drum bas ile dubstep ortasında gezinen drumstep, dinleyeni sarsma amacı taşır.
- Elektro House: House ve tekno karışımının sert bir versiyonudur. Dans ettirme üzerine kuruludur.
- Future Bass: Bas tınılarının ağırlıkta olduğu, melodik öğelerle harmanlanmıştır. Duygulara hitap eder.
- Glitch Hop: Hip Hop ritimlerinin teknoyla harmanlandığı, yaratıcı bir versiyondur. Şaşırtmak, ilgi çekmek başlıca etkileridir.
- Melodik Dubstep: Ambient ve dubstep arasında bir yerde yer alır. Rahatlatmak ve etkilemek başlıca amaçları arasındadır.
- Progressive House: Tekno ve house müzik karışımıyla oluşturulmuştur. Progressive House müzik dinleyeni adeta hipnotize eder.
- Trap: Hip Hop ve tekno karışımıdır. Sert ve agresif bir dinleti sunar.
- Trance: Hızlı, melodik, duygusaldır. Dinleyici de transa girme etkisi uyandırır.
Biletino Blog, tekno müzikle seni buluşturmaya devam ediyor. Tekno müzik parti biletleri Biletino’da!