O, müziğiyle olduğu kadar yardım severliğiyle de Türk halkının gönlüne yerleşmiş kahraman bir sanatçı. Ülkemizde rock müzik denince ilk akla gelen isimlerden, sosyal yardımlaşma derneği ”Ahbap” ile gönülleri fetheden, İzmir Marşı’yla göğsümüzü kabartan Haluk Levent, bu yazımızın konuğu. Haluk Levent kimdir, müzik yolculuğu, şarkıları, Ahbap Derneği ve sanatçı hakkında daha pek çok bilgiyi bu kez Biletino Bog olarak bizden dinlemeye hazır mısın?
Biletino Blog’da Simge‘den, Jehan Barbur‘a, Ferhat Albayrak‘tan, Semicenk‘e birbirinden değerli sanatçıları daha yakından tanıma şansını kaçırma!
Biletino.com’da en sevdiğin sanatçıların konserlerine bir tıkla bilet alabilirsin.
Haluk Levent Kimdir?

Haluk Levent, 26 Kasım 1968 yılında Adana’nın Yüreğir ilçesinde dünyaya gelir. Kimlik adı Haluk Acil olan sanatçı, 9 çocuklu bir ailenin 8. çocuğudur. İlk, orta ve lise öğrenimini Adana’da tamamlayan sanatçı, ülkemizin farklı üniversitelerinde birbirinden farklı bölümlerde öğrenci olur. Haluk Levent ilk üniversite eğitimini KATÜ’de Orman Mühendisliği Bölümü’nde, daha sonra sırasıyla; Ankara Üniversitesi Kastamonu MYO Bilgisayar Programcılığı, ODTÜ Fizik Bölümü ve yine Ankara Üniversitesi Muhasebe Bölümlerinde değişik sürelerde öğrencilik yapar.
Haluk Levent, üniversitede öğrencilik yaptığı yıllarda yine Adana’da ticaretle ilgilenir ancak çok da başarılı olmaz. Sevilen sanatçı adını ilk albümüne de verecek olan, ”yollarda” olma eylemine girişir ve Adana’dan ayrılır. Haluk Levent yollardayken bir taraftan da şarkı söyleyip para kazanmaya çalışır. Kimi zaman kendi geçimi için kimi zaman da içindeki yardımsever kahramanın amacına ulaşması için.
Haluk Levent’in İstanbul’a gelip de şehrin en güzel semtlerinden Ortaköy’ün barlarında çalışmaya başladığında yıl 1992’dir. Sevilen sanatçının yolu ülkemizin başarılı aranjörlerinden Yıldıray Gürgen ile kesişir ve Haluk Levent için artık yeni bir hikayeyi yazma zamanıdır.
Haluk Levent’in Müzik Yaşamı ve İlk Albümleri
Haluk Levent’in yollarda başlayan serüveni, 1993 yılının Temmuz ayında ilk meyvesini verir. İlk albüm Yollarda, müzik piyasasında yerini alır. Haluk Levent’in Yollarda albümü 90’ların hareketli müzik ortamında beklenmedik bir ses getirir. Albüm iki yüz bin satış rakamına ulaşır. Haluk Levent bu albümle adeta Türk rock müzik piyasasında yeni bir sayfa açılacağının işaretini verir.
İlk albümden iki yıl sonra ikinci stüdyo albümü Bir Gece Vakti müzik marketlerin raflarındaki yerini alır. Bir Gece Vakti 1995 yılının Ekim ayında yayınlandıktan sonra, albüm bir milyona yaklaşan bir satış rakamına ulaşır. Haluk Levent çok ara vermeden üçüncü stüdyo albümü Arkadaş ile, hayranlarıyla bir kez daha buluşur. Arkadaş albümü; Yeter Ki, Kağızman, Akşamlar, Ölmesin Çocuklar, gibi şarkılarıyla unutulmazlar arasında yerini alır. Albüm müzik eleştirmenleri tarafından Anadolu rock müziğinin en başarılı örneklerinden biri olarak kabul edilir.
Haluk Levent’in Karanlık Günleri ve 4. Albümü
Haluk Levent müzik piyasasında adını duyurmadan önceki günlerine ait bir karşılıksız çek nedeniyle, 1997 yılında hapse mahkum edilir. Sevilen sanatçı cezaevinde 9 ay 15 gün hapis yatar. Haluk Levent haksızlıklara karşı duruşunu cezaevinde de olsa sürdürür. Sanatçı Toros Dağlarındaki Gülnar Yaylası’na yapılması planlanan nükleer santral protestolarına, uzun saçlarını kestirerek destek verir.
Haluk Levent, üretmenin, düşünmenin ve eyleme geçmenin önünde sınır olmadığını düşünen sanatçılardan biri. Özgürlüğe hasret kaldığı günlerde bile hayata katılabilen Haluk Levent, cezaevinden önce ürettiği şarkılarını Mektup adlı albümünde bir araya toplar ve yayınlanmasını sağlar. Mektup 1 milyon satış rakamını yakalar ve sanatçının en çok sattığı albümü olur. Haluk Levent Mektup albümündeki; Mektup, Akdeniz Akşamları, Hani Benim Olacaktın, Anlasana, İrem Kız gibi şarkılarla yıldızlar arasındaki yerini alır.
Haluk Levent dur durak bilmeyen enerjisi ve üretkenliğiyle, cezaevinden çıktıktan sonra yine yeni bir albüme imza atar. 1998 Yılının Eylül ayında Yine Ayrılık adlı albümünü yayınlar ve 18 aylık askerlik görevini tamamlamak için askere gider. Sanatçı askerlik görevi boyunca Türkiye’nin doğusundan batısına ve daha önce adım atmadığı yerlerine giderek konserler verir.
Haluk Levent ve 1999 Marmara Depremi

Haluk Levent’in ileride sosyal yardımlaşma adına kuracağı Ahbap Derneği‘nin belki de ilk kıvılcımları ne yazık ki 1999 depremiyle kendini belli eder. Sanatçı tüm Türkiye’yi yasa boğan Marmara depreminde askerlik görevini sürdürmektedir. Deprem bölgesinde bizzat görev alan Levent, çadır kentlerde halkının, ülkesinin yaralarını sarmaya , dertlerine ses olmaya çalışır. Depremzedeler için konserler verir.
Haluk Levent’in müzik tutkusu hiç bitmeden devam eder. Sanatçı bir taraftan askerlik görevini yerine getirirken, bir taraftan da izin günlerini stüdyoda geçirmektedir. 2000 Yılında www.leyla.com adı albümünü çıkarır. Albüm, giderek dijitalleşen bir dünyaya dikkat çeker.
Haluk Levent’in Müzik Yaşamında İkinci Perde

Haluk Levent’in müziğe olan aşkı, kendini müzikle ilgili olarak daima yenilemesinde ve geliştirmesinde ortaya çıkar. Sanatçı Serdar Öztop ve Akın Eldes gibi ülkemizin önde gelen yetenekli gitaristleriyle çalışmalarına devam eder. 2000 Yılında çıkardığı www.leyla.com albümünün ardından sırasıyla; Kral Çıplak(2001), Bir Erkeğin Günlüğü(2002), Aç Pencereni(2004), Annemin Türküleri(2005) albümlerini yayınlar.
Haluk Levent 2005 yılına kadar geçen süre içinde yurt içinde ve yabancı ülkelerde yaklaşık olarak on bin konser gerçekleştirir. Sanatçı ülkemizde en çok konser veren isimlerden biridir. Haluk Levent verdiği konserlerin büyük bir kısmını ihtiyacı olan insanlar için gerçekleştirir ve konser gelirlerini o insanlara bağışlar.
Haluk Levent Annemin Türküleri adlı albümünden sonra Hacivat-Karagöz (2010) albümünü çıkarır. Albüm sosyal medya ve dijital platformlarda sık sık dinlenir ve ses getirir. Bu albümden sonra sırasıyla; Dostane(2014), Tam Bana Göre (2019), Vasiyet (2021) albümleri gelir. 2021 Yılında çıkardığı Vasiyet albümünü, 2019 yılında kaybettiği annesi Sabriye Acil’in anısına yayınlar. Albüm, sanatçının annesinin sevdiği türkülerden oluşur.
Haluk Levent’in Müzik Tarzı

Türkiye’de Anadolu Rock denince ilk akla gelen isimlerden biridir, Haluk Levent. O, Moğollar’ın, Cem Karaca’nın açtığı yolda onlarca unutulmaz şarkıya imza atmış bir sanatçı olarak dinleniyor. Haluk Levent Anadolu coğrafyasından beslendiği müziği için şu sözleri dile getiriyor bir söyleşide:
Rock sadece yırtık kotlarla, küpelerle, dövmelerle yapılan, davul tuşesinin çok sert çalındığı, gitar sololarının fazla uygulandığı bir müzik tarzı değildir; bir yaşam biçimidir. Âşık Veysel’in, Mahsuni’nin ortaya koyduğu yaşam biçimine uygun, dünyaya bir eleştiri getirerek yapılan türküler, şarkılar da rock müziğin bir parçasıdır.
Haluk Levent
Haluk Levent’in Vasiyet Albümü
Haluk Levent, 2019 yılında kaybettiği annesi Sabriye Acil’in anısını yaşatmak için türkülerden oluşan Vasiyet adlı albümü yayınlar. Sevilen sanatçı albümde annesinin en sevdiği türküleri, çok sevdiği sanatçı arkadaşlarıyla birlikte seslendirir. Albümde Haluk Levent’e; Cem Adrian, Ceylan Ertem, Hayko Cepkin, Oğuz Aksaç ve Melek Mosso eşlik eder.
Vasiyet albümünde; Bahçe Duvarından Aştım, Geçti Dost Kervanı, Hele Yar Zalim Yar, Zülüf gibi birbirinden güzel türküler yer alıyor.
Haluk Levent, Ahbap Derneği, Çevre Sorunları ve Yazarlık

Haluk Levent müzik severlerin gönlünde şarkılarıyla taht kurmuş bir müzisyen. Ama o yalnızca sıradan bir müzisyen değil. Haluk Levent aynı zamanda yardımsever kişiliğiyle ve çevre sorunlarına karşı duruşuyla da ülkesinin sevgisini kazanmış bir insan. Haluk Levent’in yardımsever kişiliği 2017 yılında kurduğu ”Platform” adlı oluşumla resmi olarak hayata geçer. Platform bir süre sonra ”Ahbap Derneği” olarak faaliyet göstermeye başlar.
Ahbap kurulduğu gün itibariyle pek çok yardımlaşma faaliyetinde bulunur. Ahbap’ın faaliyetleri arasında; öğrenciler için burs, medikal cihaz ve ilaç desteği, kan ve kök hücre kampanyası ve eğitim faaliyetleri gibi çeşitli yardım kampanyaları yer alıyor. Derneğin oluşum amaçlarından biri de toplumdaki her türlü sıkıntı için sürdürülebilir çözüm üretmeye çalışan bir işbirliği hareketi olma özelliği taşıması. Ahbap Derneği 2023 yılında yaşanan Kahramanmaraş depreminde de ilk günden itibaren yoğun faaliyet göstermiş ve bağış ve yardım kampanyaları gerçekleştirmiştir.
Haluk Levent çevre sorunlarına, doğanın talan edilmesine karşı duran bir sanatçı. Albümlerinde çevre sorunlarına dikkat çeken şarkılara da yer veren Levent, Mersin’in Kazanlı ilçesinde Caretta Caretta kaplumbağalarının soyunun tükenmemesi için protesto gösterisinde bulundu.
Haluk Levent deneme yazıları olarak çıkardığı iki kitabın da yazarıdır. Bu kitaplardan ilki cezaevindeyken kaleme aldığı Kedi Köprüsü’dür. İkinci kitabı ise Moritos’un Düşleri adlı kitaptır.
Sanatçı Adı: | Haluk Acil |
Sahne Adı: | Haluk Levent |
Doğum Yeri: | Adana, Türkiye |
Doğum Tarihi: | 26 Kasım 1968 |
Meslekler: | Şarkıcı, yazar |
Müzik Tarzı: | Anadolu Rock |
Enstrümanlar: | Gitar |
Albümleri: | Yollarda/Bu Ateş Sönmez(1993), Bir Gece Vakti(1995), Arkadaş(1996), Mektup(1997), Yine Ayrılık (1998), www.leyla.com(2000), Kral Çıplak(2001), Bir Erkeğin Günlüğü(2002), Özel Canlı İstanbul Konseri(2003), Türkiye Turnesi(2003), Aç Pencereni(2004), Annemin Türküleri(2005), Akşam Üstü(2006), Karagöz ve Hacivat(2010), Dostane(2014), Best Of Konserler(2015), Tam Bana Göre(2019), Vasiyet (2021) |