Bu yazımızda gerek tarzı gerek müzikleri ile oldukça özgün bir sanatçıdan, Hayko Cepkin’den söz edeceğiz. Alternatif metal, post hardcore, Anadolu rock ve endüstriyel metal tarzlarında eserler üreten Hayko Cepkin, aynı zamanda Türkiye’nin en fazla düet yapan sanatçılarından biri olarak da sayılabilir. Hayko Cepkin’in bu çok yönlülüğü, sanatçının yalnızca kendi kitlesi tarafından değil, çok daha geniş bir kitle tarafından da bilinmesini sağlamakta. “Doğa için Çal” gibi çevresel farkındalığı artırmayı amaçlayan organizasyonlarda da ismini görmeye alıştığımız yetenekli sanatçının hayatını ve müzik kariyerini sizler için araştırdık.
Hayko Cepkin Kimdir?
1978 yılında Ermeni kökenli Yozgatlı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Hayko Cepkin, lise eğitimini Özel Getronagan Ermeni Lisesi’nde tamamladıktan sonra Mimar Sinan Üniversitesi’nde şan, solfej ve piyano dersleri aldı. Müzik eğitimini çeşitli kurumlarda piyano ve armoni dersleri alarak sürdüren Hayko Cepkin, 1997 yılında profesyonel müzik dünyasına ilk adımını attı. İlk albüm çalışması olan “Sakin Olmam Lazım” ile iyi ve dikkat çekici bir çıkış yapan Hayko Cepkin, ikinci albümü “Tanışma Bitti” ile kendi müziğini daha çok yansıtan bir çalışmaya imza attı ve hayran kitlesini daha da artırdı. Hayko Cepkin, üçüncü Albümü “Sandık” ile daha geniş kitlelere seslenmeyi ve kayran kitlesini her albüm çalışmasıyla artırmayı başardı.
Hayko Cepkin’in ilk albüm çalışması olan “Sakin Olmam Lazım” albümünü kendi eserleri arasında bir tür ilk deneme ya da demo olarak nitelendiren Hayko Cepkin, bu albümün konusunun tamamiyle kendi ile alakalı olduğunu açıkladı. Sanatçının ikinci albümü “Tanışma Bitti” ise Hayko Cepkin’in müzik anlayışını daha fazla yansıtma imkanı bulduğu, öncekine kıyasla çok daha profesyonel bir yapıya sahipti. Hayko Cepkin, “Tanışma Bitti” albümünün temasını korku olarak belirlemişti ve albümde yer alan çalışmalarda insanların korkuları ile yüzleşmeleri gerektiği konusunu işlemişti.
Üçüncü albümü olan “Sandık” adlı çalışma ile her canlının tecrübe edeceği bir gerçeği, “ölüm” temasını çalışmanın merkezine yerleştiren Hayko Cepkin’in dördüncü albümü ise “aşk” temasını işlediği ve 13 Kasım 2012 tarihinde piyasaya çıkan “Aşkın Izdırabını…” isimli albüm çalışmasıdır. Hayko Cepkin, 2016 yılına gelindiğinde ise çocukluğunda dinlediği şarkıları kendine has bir yorumla ele aldığı “Beni Büyüten Şakılar Vol.1” adlı albüm çalışmasını yayınladı.
Hayko Cepkin’in Müzikal Kariyeri
Hayko Cepkin, Türkiye’nin en çok düet yapan sanatçılarından biri olarak çağdaşı olan sanatçıların birçoğuyla aynı sahneyi paylaştı. Çalıştığı isimler arasında Kurban grubu, Öztürk, Birol Namoğlu, Ogün Sanlısoy, Aylin Aslım, Koray Candemir ve Demir Demirkan gibi çok geniş kitlelere hitap eden sanatçılar sayılabilir. Hayko Cepkin ayrıca Murathan Mungan’ın “Söz Vermiş Şarkılar” adlı albümünde Aylin Aslım’ın seslendirdiği “Kimdi Giden” adlı bir Yeni Türkü bestesini düzenledi ve Ogün Sanlısoy ile birlikte “Korkma” adlı çalışmayı seslendirdi. Bu çalışmaların yanı sıra Ogün Sanlısoy’un albümünde yer alan “Kaybettik Severken” adlı parçaya ise klavye performansı ile katkı sundu.
Hayko Cepkin, yer aldığı bu çalışmaların haricinde kendi evinin odasında birçok beste kayda almıştı. Bu besteleri hayata geçirme ve yayınlama kararı alan Hayko Cepkin, 29 Haziran 2005 tarihinde “Sakin Olmam Lazım” adlı ilk albüm çalışmasını piyasaya sürdü. Projelerini hayata geçirmeye hızla devam eden Hayko Cepkin, 2007 tarihine gelindiğinde de “Tanışma Bitti” adlı ikinci albüm çalışması ile hayranları ile buluştu. Hayko Cepkin, Teoman’ın “Gökdelenler” adlı şarkısını 3 Hürel grubunun “Saygı” albümünde “Ağlarsa Anam Ağlar” adlı şarkıyı ve Cem Adrian’ın “Emir” adlı albümünde yer alan “Kelebek” adlı şarkıyı kendi tarzında yorumlayarak türler arası bir sanatçı olduğunu bir kere daha kanıtlamış oldu.
Hayko Cepkin’in imzasını attığı düet çalışmalar arasında Gökçe Dinçer ile yaptığı “Aklım Giderken” adlı çalışma ile Serap Yağız’ın “Hoş geldin Güneş” adlı çalışması sayılabilir. Yetenekli sanatçı Hayko Cepkin, aynı zamanda Nilüfer’in 3 Şubat 2011 tarihinde piyasaya sürdüğü “12 Düet” adlı albüm çalışmasında yer alan “Aşk Kitabı” adlı parçayı Nilüfer ile beraber söyleyerek yalnızca metal ve rock türünde değil çok farklı türlerde de eser verebileceğini kanıtlamış oldu.
Kurtalan Ekspres’in “Göğe Selam” albümünde Barış Manço, Cem Karaca ve Bahadır Akkuzu’ya ithaf edilerek seslendirilen şarkılar içinde Barış Manço’ya ait olan “Yeni Bir Gün” şarkısını seslendiren Hayko Cepkin, Kurtalan Ekspres’in “Göğe Selam II” adlı albümünde ise Cem Karaca‘nın “Maden Ocağı” adlı parçasını seslendirdi. Hayko Cepkin, son olarak Ahmet Kaya anısına 2014 yılında hayranların beğenisine sunulan “…Bir Eksiğiz” isimli albümde “Memleket Hasreti” isimli parçaya kendi yorumunu katarak ses verdi.
Hayko Cepkin Şarkıları ve Filmleri
EP’leri
- 2019: Kabul Olur / Dans Et
Teklileri
- 2018: “Azad” (Cenk Durmazel ile)
- 2020: “Hayvaaağ1n”
- 2020: “Tutacağım Ellerini” (Cem Adrian ve Halil Sezai ile)
- 2022: “Destina” (Yeni Türkü Zamansız)
Televizyon Şovları
- 2008 – Komedi Dükkanı
- 2010 – Gecekondu
- 2011 – Extreme-G
- 2012 – Acayip Hikayeler
- 2012 – Kulaktan Kulağa
- 2014 – Arkadaşım Hoşgeldin
- 2014 – Extreme
- 2014 – Kardeş Payı
- 2016 – Güldür Güldür
Hayko Cepkin ve Doğa İçin Çal
Son yıllarda küresel iklim krizinin kendini iyiden iyiye hissettirmesi farkındalık çalışmalarını da beraberinde getirdi. Sanatçılar, akademisyenler, sporcular, aktivistler iklim değişikliğine yönelik çalışmalarla sık sık gündeme gelmeye başladı. Hayko Cepkin‘in yer aldığı ‘Doğa İçin Çal’ projesi de onlardan biri. Çalışmanın ana teması ABD kaynaklı ‘Playing For Change’ isimli projeden esinlendi. Ülkemizdeki oluşumu ise ağaçlar.net web sitesinden Fırat Çavaş başlattı. Küresel iklim değişikliği ve çevre sorunlarına dikkat çeken ekip, Türkiye’nin ve Dünyanın farklı şehirlerinden amatör ve profesyonel yerli – yabancı müzisyenleri ve sanatçıları bir araya getirdi. Doğa İçin Çal projesiyle Türk Halk Müziği‘nin; Divane Aşık Gibi, Çemberimde Gül Oya, Uzun İnce Bir Yoldayım, Hayde, Hey On Beşli, Çökertme gibi birbirinden güzel eserlerini seslendirdiler. Hayko Cepkin’de Kırklareli-Lüleburgaz yöresine ait ‘Dere Geliyor Dere’ türküsüne getirdiği yorumuyla sevilen çalışmada yer aldı. Doğa İçin Çal projesine Hayko Cepkin’in yanı sıra, Fuat Saka, Şebnem Ferah, Levent Yüksel, Aslı, Levent Üzümcü ve Cem Yılmaz gibi ülkemizin sevilen isimleri destek verdi.
Sanatçı Adı: | Hayko Cepkin |
Sahne Adı: | Hayko Cepkin |
Doğum Yeri: | İstanbul, Türkiye |
Doğum Tarihi: | 11 Mart 1978 (44 Yaşında) |
Meslekler: | Piyanist ve Müzisyen |
Müzik Tarzı: | Anadolu Rock ve Alternatif Metal |
Enstrümanlar: | Armoni, Klavye, Ney ve Piyano |
Albümleri: | Sakin Olmam Lazım (2005), Tanışma Bitti (2007), Sandık (2010), Aşkın Izdırabını (2012), Beni Büyüten Şarkılar (2016) |