Biletino Blog Akademi yazılarında bugünkü konu yapay zeka (YZ). Son zamanlarda gündeme gelen konuların başında en çok yapay zeka geliyor. Yapay zekayla ilgili yaşanan baş döndürücü hızdaki gelişmeler, bir taraftan da teknolojinin hayatımızın ne kadar önemli bir parçası haline geldiğini ortaya koyuyor. Yapay zekanın avantajları ve dezavantajları tartışıla dururken, hayatın pek çok alanında yapay zeka uygulamaları kullanıma girdi bile. Artık şirketler başta olmak üzere birçok sektörde verimlilik sağlamak, yeni ürün ve hizmetler geliştirmek amacıyla yapay zeka kullanılıyor.
Biletino Blog Akademi olarak bu yazıda ‘Yapay Zeka İle 5 Adımda Etkinlik Planlaması Yapın’ konusuna yer verdik. Ama önce kısaca yapay zeka nedir, nasıl çalışır, kullanım alanları, yapay zekanın önemi gibi konular hakkında bilgi edinmeye ne dersin?
Yapay Zeka Nedir?
Yapay zeka (Artificial intelligence), doğal zeka olarak da kabul edilen insan zekasını taklit eden ve topladığı bilgileri yineleyerek kendilerini geliştirebilen sistemlere verilen addır. 1950’li yıllarda terim olarak ortaya konan yapay zeka o dönemlerde problem çözme ve sembolik yöntemler gibi konular üzerine işliyordu. Günümüzde ise derin öğrenme sayesinde konuşma, görüntü, veri tanıma ve tahminde bulunma gibi işlemleri yerine getirebiliyor.
Yapay Zeka Neden Önemlidir?
Teknolojik gelişmeler baş döndürücü hızla hayatımıza bir şeyler katarken, hepimiz zamanın yetmediğinden, bir şeylere yetişememekten yakınıyoruz. Kısacası herkes kısa sürede daha yüksek hızda veri toplamaya ihtiyaç duyar hale geldi. İşte yapay zeka tam da bu noktada devreye giriyor. Yapay zeka bilgisayara dayalı görevleri yüksek hacimli bir şekilde, güvenle ve yorulmadan gerçekleştiriyor.
Yapay zeka evde ve iş yerlerinde hali hazırda var olan teknolojiye eklenerek, onları çok daha iyi hale getirir. Sahip olduğu derin öğrenme becerisiyle verilerden en üst düzeyde ve doğru şekilde yararlanır. Örneğin derin öğrenme gibi bir yapay zeka tekniğiyle, tıp alanında kanserli bir hücreyi tespit etmek çok kolaylaşır. Yapay zekaya dayalı farklı örnekler olarak, sürücüsüz arabaları, konuşma tanıma yazılımlarını ya da yüz tanıma sistemlerini gösterebiliriz.
Yapay Zekanın Kullanım Alanları Nelerdir?
Yapay zeka teknolojisi çok yönlü kapsamıyla pek çok sektörün kullanımı için elverişlidir. Başta sağlık ve perakende sektörleri olmak üzere, tarım, finans, otomotiv gibi sektörler yapay zeka uygulamalarından yararlanabilir. Sağlık sektöründe hastalıkların teşhis ve tedavisi, perakende de stok yönetimi, müşteri hizmetleri, tarımda verimlilik, finansta ise yatırım kararları ve risk yönetimi gibi alanlarda yapay zekadan faydalanmak mümkündür.
Biletino da bilet satışından çok daha fazlasını içeren bir sistem. Biletino Blog Akademi sayfasında Biletinoyu daha yakından tanıyabilirsin. Biletino Türkiye’de dijital biletleme sistemini hayata geçiren ilk firma. Bu nedenle Biletino kendisini, ‘A’dan Z’ye etkinlik tasarlayan bir teknoloji firması’ olarak tanımlıyor. Biletino ile yapabileceklerin hayalinin çok ötesinde.
Yapay Zeka Nasıl Çalışır?
Yapay zekayı tanımlarken insan zekasını taklit ettiğinden bahsettik. Yapay zeka bunu şimdilik yazılımlar aracılığıyla gerçekleştiriyor. Ancak yapay zekanın amaçları arasında insana bağımlı olmadan işleyen sistemler yaratmak olduğunu da belirtmek gerek. Yapay zekanın çalışmasında önceden belirlenen parametreler etkendir. Yani yapay zeka, var olan bir durumu gözlemleyerek bu parametreler doğrultusunda işleyerek çalışır.
İnsan zekasını taklit eden yapay zeka, insanın iletişim kurmak için kullandığı dil yeteneğini de ‘konuşma tanıması yazılımı‘ aracılığıyla gerçekleştirir. İnsan dünyayı aynı zamanda görerek de anlamlandıran bir canlıdır. Burada da bilgisayar görüşü devreye girer. Yapay zeka görüntü işlemeyi ‘nesne tanıma‘ olarak kullanır. Örneğin bir fotoğrafı tanıyıp, kaç kişiden ve kimlerden oluştuğu gibi özelliklerini ayırt edebilir.
Nöronlardan oluşan insan beyni, organik bir ağ gibidir. Yeni şeyleri bu network benzeri çalışan ağ sayesinde öğrenir. Yapay zeka da yapay sinir ağları olarak adlandırılan bu karmaşık makine öğrenme sistemini kullanır. Bu teknik, yapay zekanın yapıtaşlarından biri olan ‘derin öğrenme tekniği’dir.
Yapay zekanın çalışma şekillerinden bir diğeri de ‘desen tanıma’dır. İnsanlar nasıl birbirine benzeyen nesneleri tanıyıp, ayırt edebiliyorlarsa, yapay zeka da çok daha iyi bir şekilde bunu yapabilir. Çünkü, kısa sürede çok daha fazla veri toplayabilir. Üstelik bunu sanal matematik uzayında işler.
Yapay Zeka İle Etkinlik Planlayın
Biletino Blog‘da yapay zeka nedir, nasıl çalışır, yapay zekanın önemi konularına açıklık getirmeye çalıştık. Yazının devamında ‘ChatGPT, Leonardo AI, Adobe Firefly ve Synthesia gibi yapay zeka teknolojileriyle bir etkinlik nasıl planlanır, konusunu detaylarıyla bulabilirsin.
1. ChatGPT ile Hedef Kitle Analizi Yapın
Bir ürün ya da hizmetin pazarı için hedef kitle analizi yapmak, etkili bir satış-pazarlama kampanyası yürütmek için son derece gereklidir. Böylece doğru potansiyel müşteriye odaklanılır. Peki son zamanların öne çıkan yapay zeka teknolojisi ChatGPT ile bunu nasıl yapabilirsin?
Yapay zeka İle 5 adımda etkinlik planlaması yapmanın ilk adımı olarak ChatGPT’de hedef kitle analizi yapalım. Hedef kitle analizini hangi ürün ya da hizmet için yapmak istiyorsun? Öncelikle bunu belirlemelisin. 2. Adım potansiyel müşteri profilini tanımlamak olmalı. Müşterilerin özellikleri neler? Yani yaşı, cinsiyeti, eğitim durumu, mesleği ve hangi gelir grubunda olduğu gibi bilgileri netleştirmelisin.
Potansiyel müşterilere ulaşmak için seçeceğin pazarlama kanalları neler? Pazarlama kanalları; sosyal medya, dijital reklamcılık ve pazarlama araçları, elektronik posta adresleri, arama motorları gibi seçeneklerden oluşur. Bunları dikkate alarak, potansiyel müşterilere ulaşma yollarını belirlemelisin. Rakiplerinizi ve onların müşteri profillerini tanımak, seni doğru hedef kitleye yönlendirir. Bu yüzden rakiplerini iyi tanımalısın. Sosyal medya takipçileri, demografik veriler, web trafiği gibi verileri toplayıp analiz et.
Tüm bunları yaptıktan sonra sonuçları değerlendir. ChatGPT ile hedef kitle analizi yapmak bu kadar kolay. Yeter ki doğru soruları sor!
2. ChatGPT İle Etkinlik Adı ve Açıklaması Oluşturun
Bir etkinliğin doğru kitleye ulaşması, etkinlik adı ve açıklaması oluşturmakla mümkündür. ChatGPT ile etkinlik adı ve açıklaması oluşturmak mümkün. Peki ChatGPT’ye hangi soruları yönelterek bunu yapabiliriz, bir bakalım:
Öncelikle ilk adım etkinliğin amacını belirlemektir. Etkinliğin amacını belirledikten sonraki adım, doğru hedef kitleyi tanımlamak olmalı. Hedef kitlenin tanımlanması aynı zamanda etkinliğin açıklamasında kullanılacak dili de belirler. Böylelikle hedef kitleye doğrudan hitap ederek dikkatini çekmiş olursun. Hedef kitleyi belirledikten sonra ChatGPT senin için en uygun olan etkinlik adı önerilerini sıralar.
Sırada etkinlik açıklaması var. Etkinliğin içeriğini oluşturan etkinlik açıklaması amacı, tarihi, yeri ve katılımcıları gibi bilgilerden oluşur. ChatGPT etkinlik açıklamasında bu verileri kapsayan uygunlukta bir içerik önerisi hazırlayacaktır. Son olarak ChatGPT‘nin önerilerini değerlendirmek ve en doğru olanı seçmek sana kalıyor.
3. Leonardo AI ile Etkinlik Kapak Fotoğrafı Tasarımı Hazırlayın
Leonardo AI, son zamanlarda öne çıkan yapay zeka tabanlı bir görsel tasarım uygulamasıdır. Peki Leonardo AI ile etkinlik kapak fotoğrafı tasarımını nasıl hazırlayabilirsin? Öncelikle Leonardo AI‘ı kullanabilmek için web sitesi üzerinden bir hesap oluşturman gerekiyor. Buraya mail adresini bıraktıktan bir süre sonra, bir onay maili alacaksın. Gelen e-postayı onayladıktan sonra hesabın aktif olacak. Siteye girdikten sonra ekranda başka kullanıcıların ve Leonardo AI’ın kendi yaptığı modelleri göreceksin. Yukarıdaki görselde yer alan ekrana ulaşmak için soldaki panelden AI Image Generation menüsüne tıklamalısın.
Yukarıdaki alana İngilizce olarak istediğin arka planı anlatan basit cümlelerden oluşan bir prompt girmen gerekiyor. Eğer bunu daha kolay yapmak istersen Chat GPT‘den şöyle bir istekte bulunabilirsin:
Yapay zekadan görsel talep edebileceğim şekilde 300 karakterlik İngilizce prompt çıktısı oluştur ve şunları içersin: Gradient renkler, neon geçişler, duman ve ışık efektleri içeren arka plan görseli.
Generate butonuna bastıktan sonra ücretsiz olarak 250 kredi sunan Leonardo AI senin için soldaki panelden seçeceğin sayı ve boyuta göre görseller oluşturacak. İstediğin arka plana ulaştıktan sonra arka planını indirebilirsin. Bundan sonrasında üzerine sanatçı görselleri eklemek ve etkinlik bilgilerini yazmak kalıyor.
4. Canva AI ile Etkinlik Broşürü Nasıl Oluşturulur?
Tasarım yapmak için pratik araçlardan birisi olan Canva’nın Canva AI uygulaması, görsel oluşturma, görsel düzenleme yenilikler sağlıyor. Canva ile oluşturduğumuz arka plan ile kolayca bir afiş tasarımı hazırlayabilirsin. Hadi birlikte Canva ile etkinlik afişi nasıl oluşturulur, bakalım. Canva web sitesine girdikten sonra üye oluyorsun. Daha sonra tasarımlarla dolu bir panel seni karşılıyor. Arama çubuğuna “Konser” veya “Afiş” yazarak afiş tasarımlarını listeliyorsun. Daha sonra beğendiğin bir tasarıma oluşturduğun arka planı ekleyerek detayları düzenleyebilirsin.
Canva AI nerede kullanılıyor diye soracak olursan, Leonardo AI’de yapıldığı gibi istediğin bir görsel için prompt yazarak görseller oluşturabilirsin. Ayrıca eklediğin bir görsel için renk ve ışık gibi ayarlarda düzenlemeler yapabilirsin. Afişini tamamladıktan sonra paylaş butonuna tıklayarak dilediğin formatta indirebilir ve kullanabilirsin. Artık etkinlik afişin hazır. Dilersen farklı boyutlarda Biletino’da etkinlik kapak fotoğrafı yapmak için de bir tasarım hazırlayabilirsin.
5. Synthesia ile Etkinlik Sponsorları İçin Video Sunumu Nasıl Oluşturulur?
Yapay zeka ile 5 adımda etkinlik planlamasının sonuncu adımındayız. Synthesia, yapay zeka teknolojisine sahip bir video yapım aracı. Synthesia ile reklam videolarından, eğitim animasyonlarına ve hatta müzik videolarına kadar pek çok içerik üretebilirsin. Öncelikle Synthesia web sitesinde gerekli adımları takip ederek ücretsiz bir hesap oluşturmalısın. Kullanacağın dili ve cinsiyeti seçtikten sonra uygulamayı kullanmaya başlayabilirsin.
Synthesia’da bir video sunumu oluşturmak için ilk yapman gereken etkinliğe dair bir metin yazmak ve ilgili görselleri yüklemek olmalı. 2. Adım ise uygulamanın ses tonu, konuşma hızı arka plan müziği gibi özelliklerini kullanarak çalışmayı özelleştirmek. Kullanacağın görselleri ister Synthesia’nın kütüphanesinden ister kendi görsellerinin içinden ekleyebilirsin. Etkinlik sponsorları için bu tarz etkili bir video sunumu hazırlayabilirsin. Etkinlik Sunumu Nasıl Hazırlanır? konulu yazımızdan sunum hazırlamayla ilgili detaylı bilgiye ulaşabilirsin.
Biletino Akademi’de yapay zeka teknolojileri ile işinizi kolaylaştırabilecek bazı araçlara değindik. Yeni teknolojiler gelişmeye devam ettikçe, Biletino olarak siz değerli okuyucularımıza duyurmaya devam edeceğiz. Bizimle kalın, güncel kalın. 😉