Biletino Blog’da Unutulmaz 90’lar Şarkılarıyla karşındayız! 90’lar müzik piyasasının en hareketli en üretken ve en kalıcı, en unutulmaz şarkılarıyla bir döneme damgasını vurdu. 90’lı yıllar, Türk müziği için önemli bir dönem oldu. Bu dönemde, birçok unutulmaz şarkı ve şarkıcı ortaya çıktı. Bu şarkılar o dönemin ruhunu yansıttığı gibi, günümüzde de dinlenmeye devam ediyor. Bu yazıda geçmişe doğru bir yolculuk yapalım ve unutulmaz 90’lar şarkılarını yeniden hatırlayalım. Hazırsan Biletino Blog farkıyla 90’lara doğru müzik yolculuğu başlasın!
Bu arada yeni yılın ilk günlerinde müzik piyasası tüm canlılığıyla nefes almaya devam ediyor. En sevdiğin şarkılar Biletino.com farkıyla konser sahnelerinde. Tek yapman gereken bir bilet almak!
Unutulmaz 90’lar şarkılarına İntizar ile başlayalım. İntizar 90’lı yılların arabesk-fantezi müzik dallarında güçlü kadın seslerinden biriydi. Üniversitede edebiyat eğitimi alan sanatçı, müzikle de yakından ilgiliydi. İntizar, 90’larda İzmir’de gerçekleştirilen bir müzik yarışmasıyla dikkatleri üzerine çeker. Yarışmada Türk halk müziği ve pop müzik dalında birincilik elde eder. Bu yarışma İntizar’ın hayatında bir dönüm noktası olur.
İntizar yarışmadan sonra Sibel Can’ın bir konserinde sahneye çıkar ve Ferdi Tayfur’un dikkatini çeker. Ferdi Tayfur kendisine bir albüm çıkarma teklifinde bulununca, İntizar için bambaşka bir dünyanın kapıları açılır. İntizar ilk albümü Gelincik‘i 1998 yılında müzik severlerle buluşturur ve geniş bir müzik sever kitlesi tarafından dinlenmeye başlar.
İntizar’ın unutulmaz şarkıları arasında: Ihlamurlar Altında, Ben Değilim, Büyük İnsan, Uykum Firari, Sensiz Olamam gibi şarkılar yer almakta. Sanatçı, şarkı sözü yazarlığıyla da, unutulmaz şarkılara imza atmıştır.
Bülent Ersoy – Baharı Bekleyen Kumrular Gibi
Unutulmaz 90’lar şarkılarında, çalışmalarıyla her döneme damgasını vuran, Türk sanat müziğinin divası Bülent Ersoy var sırada. Bülent Ersoy, olağanüstü sesi ve kusursuz yorumuyla, Türk müziğinde yeri doldurulamayacak sanatçılardan biridir. Müzik yaşamı boyunca otuzun üzerinde albüm çıkarmış, kendine has sesi ve yorumuyla unutulmayacak pek çok klasik eseri seslendirmiştir. Sanatçının müzik yolculuğuna kısacık bir göz atalım.
Bülent Ersoy küçük yaşlardan itibaren müziğe ilgi duymaya başlar. Bir dönem İstanbul Konservatuarına da devam eden sanatçı, Süheyla Altmışdört, Melahat Pars, Rıdvan Aytan gibi üstatlardan özel dersler almıştır. Profesyonel müzik yaşamının başlangıcında, o dönemin önemli müzik olaylarının gerçekleştiği ”Maksim Gazinosu” gibi gazinolarda sahne alır.
Bülent Ersoy’un müzik yaşamı boyunca onlarca şarkısı unutulmaz şarkılar arasındaki yerlerini alır. Diva’nın 1990’larda seslendirdiği, unutulmaz 90’lar şarkılarını hatırlayalım: Öptüm, Ablan Kurban Olsun Sana, Sefam Olsun, Akıllı Ol, Maazallah, Yüzünü Göremem, Benim Dünya Güzellerim…
Sezen Aksu – Masum Değiliz
Unutulmaz 90’lar şarkılarında ülkemizin en üretken isimlerinden biri olan Sezen Aksu var sırada. Türk pop müziğinin Minik Serçesi Sezen Aksu, şarkılarıyla müzik tarihine adını altı harflerle yazdırmış bir sanatçı. Eserleriyle elli yılı aşkın bir süredir müzik dünyasında farklı bir yeri olan sanatçı, şarkılarıyla milyonlarca insanın kalbine ulaşmayı başarmıştır.
Sezen Aksu, ilk 45’liği Haydi Şansım’ı 1974 yılında, ilk stüdyo albümü Allahaısmarladık‘ı ise 1977 yılında çıkarır. Sanatçı bugüne kadar pek çok başarılı albüm çalışması gerçekleştirmiştir. Şarkılarının temalarını, aşk, yalnızlık, özgürlük, toplumsal sorunlar gibi farklı konular oluşturur. Sezen Aksu, Levent Yüksel,Sertab Erener, Aşkın Nur Yengi, Işın Karaca gibi müzik dünyasının önemli isimlerine de el vermiştir. Sanatçı ayrıca insan hakları, hayvan hakları, çevre hakları gibi konulardaki duruşuyla da tanınmıştır.
Sezen Aksu’nun unutulmaz 90’lar şarkılarından bazılarını hatırlayalım: Hadi Bakalım, Gülümse, Her Şeyi Yak, Güllerim Soldu, Masum Değiliz, Ruhuma Asla, Adı Bende Saklı, Erkek Güzeli, Tutuklu…
Ferdi Tayfur – Bana Sor
Unutulmaz 90’lar şarkılarında arabesk/fantezi müziğin içli sesi Ferdi Tayfur var sırada. Albümleri 100 bin satış rakamını geçen Ferdi Tayfur tam 9 kez, Altın Plak ödülüne layık görülmüştür. Adana doğumlu olan sanatçı, müziğe küçük yaşlarda ilgi duymaya başlar. Çalışarak ailesini geçindirmekle sorumlu olan Ferdi Tayfur, düğün salonlarında şarkı söyler. Adana Radyosunun açtığı bir müzik yarışmasında 2. olur ve müzik yolculuğunu İstanbul’da sürdürme kararı verir. İstanbul’da gazinolarda bağlama çalarken bir yandan da ilk albümünü çıkarır.
Ferdi Tayfur Leyla/Aşkınla Beni Öldürdün adlı ilk plağını çıkarır. Ancak asıl çıkışını1976’da yılında Huzurum Kalmadı adlı albümüyle gerçekleştirir. Ferdi Tayfur pek çok şarkı için söz yazarlığı ve bestekalık da yapar. Çok yönlü sanatçı ayrıca film oyunculuğu ve yönetmenlik yapar. Sevilen sanatçı Ferdi Tayfur’un unutulmaz 90’lar şarkıları arasında: Bana Sor, Hatıran Yeter, İçim Yanar, Fadime’nin Düğünü, Of Dağlar, Sensin, Yoksun gibi eserleri yer alıyor.
İbrahim Tatlıses – Haydi Söyle
90’ların unutulmayan şarkılarına İbrahim Tatlıses ile devam ediyoruz. ”İmparator” lakaplı sanatçı, arabesk/fantezi müziğin ülke sınırlarını aşmasında büyük rol oynamıştır. İbrahim Tatlıses’in, Ortadoğu’dan Yunanistan’a pek çok hayranı vardır. Sanatçını arabesk müziğin gelişiminde öenmli bir rol oynamıştır. Şarkılarıyla olduğu kadar, özel yaşamıyla da ilgi çekmiştir. İbrahim Tatlıses evlilikleri, iş yaşamı, uğradığı silahlı saldırı ve trafik kazasıyla da gündemde çok kez yer almıştır.
Şanlıurfa doğumlu olan İbrahim Tatlıses, inşaatlarda çalışırken söylediği türkülerle Adanalı bir sinemacının dikkatini çeker. Adana’da Ankara’da pavyonlarda türkü söyleyerek müzik yaşamına adım atar. Hayatı Ayağımda Kundura türküsüyle değişir. Bu türkü daha sonra başrolünde kendisinin oynadığı Ayağında Kundura/Ceylan adıyla filme çekilir.
İbrahim Tatlıses’in unutulmayan 90’lar şarkılarından bazıları: Söylim Mi?, Yemin Ettim, Ah Keşkem, Haydi Söyle, Ben de İsterem, At Gitsin’dir.
Sibel Can – Padişah
Unutulmaz 90’lar şarkılarına yine o yıllarda yıldızı parlamaya başlayan Sibel Can ile devam ediyoruz. Sibel Can müzik yaşamına küçük yaşlarda gazinolarda şarkı söyleyerek başlar. Önceleri keman sanatçısı olan babasının yanında oryantal olarak sahneye çıkan Can, Nükhet Duru‘nun dikkatini çeker. Böylece küçük yaşta, Muazzez Abacı, Neşe Karaböcek, Emel Sayın gibi ünlü isimlerle çalışmaya başlar.
Sibel Can’ın ilk dönem albümlerinde Orhan Gencebay‘ın desteği vardır. Sibel Can, henüz 21 yaşındayken ilk albümü Günah Bize‘yi çıkarır. Albüm yüksek satış rakamlarına ulaşır. Siel Can 90’larda sık sık başarılı albümler çıkararak, yükselişini sürdürür. Sanatçının çalıştığı isimler arasında; Orhan Gencebay, Sezen Aksu, Serdar Ortaç, Tarkan gibi ünlü sanatçılar yer alıyor.
Şimdi Sibel Can’ın 90’lardaki unutulmaz şarkılarını bir hatırlayalım: Hasretim, Hayat Devam Ediyor, Ayrılıktan Vazgeçelim, Severek Ayrılalım, Padişah, Havar, Emret Öleyim, Ölürüm, Bence Talih…
Bergen – Sen Affetsen
Bir dönem arabesk/fantezi müziğin kraliçesi olan Bergen, şarkılarıyla olduğu kadar yaşam öyküsüyle de unutulmayanlar arasında yer alıyor. Bergen kısacık yaşamına, 1982/1989 yılları arasında çıkardığı 5 plak ve 8 albüm sığdırır. Bergen’in müzik yaşamı, eğlenmek için gittikleri bir gazinoda arkadaşlarını ısrarıyla sahneye çıkmasıyla başlar. Gazinonun sahibi İlhan Feyman’ın iş teklifiyle, sahne yaşamı başlar. Müzik yaşamında yolunun kesiştiği sanatçı Dilber Ay ile yakın arkadaş olurlar. Ankara’da gazino yıllarında; Bülent Ersoy, İbrahim Tatlıses, Müjde Ar gibi isimlerle sahne alır.
Bergen ülkemizde kadına yönelik şiddetin sembolik isimlerinden biridir. Sanatçı eşi Halis Serbest tarafından defalarca şiddete maruz kalır. 1982 Yılında İzmir’de gazino çıkışında, eşinin tuttuğu kiralık bir katil tarafından yüzüne kezzaplı saldırı düzenlenir. Bergen birkaç yıl süren tedaviden sonra, ayağa kalkar ancak sağ gözünü kaybeder.
Bergen 1984 yılında Kardeşiz Kader adındaki albümünü çıkarır. Albüm kapağında sağ gözünü saçıyla örttüğü sembol haline gelen bir fotoğrafı vardır. Sanatçı yaşadığı talihsiz olaylar ve çıkardığı bu albümle beraber tüm Türkiye’de tanınmaya başlar. 1986 Yılında çıkardığı Acıların Kadını albümü kendisine, Altın Plak ve Altın Kaset ödülleri getirir. Acıların Kadını daha sonra kendisinin başrolde olduğu sinema filmi olarak çekilir. Bergen 1989 yılında eşi tarafından kurşunlanarak öldürülür.
Bergen’in unutulmaz 90’lar şarkıları arasında: Yıllar Affetmez, Seni Kalbimden Kovdum, Garibin Çilesi Mezarda Biter, Son Ağlayışım, Yalnızım Ben Yalnızım, Ona Sor gibi şarkılar yer alıyor.
Zeki Müren – Ah Bu Şarkıların Gözü Kör Olsun
Unutulmaz 90’lar şarkıların imza atanlardan biri de ”Sanat Güneşi” olarak tanınan, Zeki Müren. Zeki Müren küçük yaşlarda müzik eğitimi almaya başlar. Sanatçı, İzzet Gerçeker, Agopos Efendi, Udi Krikor Efendi, Şerif İçli, Refik Fersan gibi büyük hocalardan dersler alır. 1950 Yılında TRT İstanbul Radyosunun açtığı sınavı birincilikle kazanır. Aynı radyoda verdiği konserle dikkatleri üzerine çeker. Muhabbet Kuşu adlı şarkısının plağıyla ünü tüm Anadolu’ya yayılır ve Sanat Güneşinin yükselişi başlar.
Zeki Müren müzik yaşamı boyunca onlarca albüm çıkarır, yüzlerce konser verir, gazinolara çıkar ve filmlerde oynar. 600’den fazla plak ve kaset doldurur, şarkılar yazar, besteler yapar. Özel yaşamı, sahne kostümleri, zarafeti ve Türkçeye verdiği değerle ülkemizin yetiştirdiği nadir isimlerden biridir. Sanatçı pek çok ödüle de layık görülür, ünü ülke sınırlarını aşar. Londra’daki Royal Albert Hall’de konser veren ilk Türk sanatçısı olur.
Zeki Müren TRT İzmir televizyonunda düzenlenen bir tören sırasında, kalp krizi geçirerek hayata veda eder. Sanatçının unutulmaz 90’lar şarkıları arasında: Olsun, Belalım, Dilek Çeşmesi, Bir Garip Aşığım Ben, Sorma, Ağlama Sevdam, Kim Görecek, Kim Bilecek gibi eserleri yer alıyor.
Selda Bağcan – Yürüyorum Dikenlerin Üstünde
90’lı yıllara yaptığımız zaman yolculuğumuzun sonunda yine büyük bir sanatçı, Selda Bağcan var. Güçlü sesi ve müziği, toplumsal sorunlara karşı duruşu, müziğimize olan katkılarıyla milyonlarca insanın haklı hayranlığı kazanmış bir isim. Selda Bağcan ünü ülke sınırlarını çoktan aşmış, Türk müziğinin tüm dünyada tanınmasına aracı olmuş bir sanatçıdır.
Selda Bağcan’ın müziğe profesyonel olarak adım atması öğrencilik yıllarında gerçekleşir. Müzisyen olan abileriyle birlikte Ankara’da bir gece kulübü açarlar ve orada sahneye çıkmaya başlar. Selda Bağcan 1971 yılında ilk 45’lik plağını çıkarır. Selda Bağcan, bu ilk plağıyla bir milyon satış rakamına ulaşır ve büyük yankı uyandırır.
Sıra dışı sesi ve herkesin yüreğine değen şarkılarıyla Selda Bağcan’ın unutulmaz 90’lar şarkılarına bir bakalım: Ziller ve İpler, Beni Unutma, Gülüşün Kalır Bende, Bulutlara Selam Ver, Uğur’lar Olsun, Koçero…
Nostalji Müzik Sevenler İçin Türkçe 90’lar Partileri
Doksanları hatırlayan veya o yılları öğrenmek isteyen, 90’ların nostalji şarkılarını dinlerken keyif alan herkes 90’lar partilerinde buluşuyor. Sen de 90’ların eğlenceli partilerine katılmak istersen sana en yakın 90’lar partisini keşfetmek için Biletino’yu ziyaret edebilirsin. Nostalji müziklerle, doyasıya eğlence seni bekliyor!
Tercihlerinizi ve tekrar ziyaretlerinizi hatırlayarak size en uygun deneyimi sunmak için web sitemizde çerezleri kullanıyoruz. “Kabul Et” seçeneğine tıklayarak TÜM çerezlerin kullanımına izin vermiş olursunuz.
Biletino, siz web sitesinde gezinirken deneyiminizi geliştirmek için tanımlama bilgileri kullanır. Bunlardan gerekli olarak sınıflandırılan çerezler, web sitesinin temel işlevlerinin çalışması için gerekli olduğu için tarayıcınızda saklanır. Ayrıca, bu web sitesini nasıl kullandığınızı analiz etmemize ve anlamamıza yardımcı olan üçüncü taraf çerezleri kullanıyoruz. Bu çerezler, yalnızca sizin izniniz ile tarayıcınızda saklanacaktır. Ayrıca bu çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz de vardır. Ancak bu çerezlerden bazılarını devre dışı bırakmak, tarama deneyiminizi etkileyebilir.
İşlevsel çerezler, web sitesinin içeriğinin sosyal medya platformlarında paylaşılması, geri bildirimlerin toplanması ve diğer üçüncü taraf özellikleri gibi belirli işlevlerin yerine getirilmesine yardımcı olur.
Performans çerezleri, ziyaretçiler için daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunmaya yardımcı olan web sitesinin temel performans indekslerini anlamak ve analiz etmek için kullanılır.
Analitik çerezler, ziyaretçilerin web sitesiyle nasıl etkileşime girdiğini anlamak için kullanılır. Bu çerezler, ziyaretçi sayısı, hemen çıkma oranı, trafik kaynağı vb. ölçümler hakkında bilgi sağlamaya yardımcı olur.
Reklam çerezleri, ziyaretçilere alakalı reklamlar ve pazarlama kampanyaları sağlamak için kullanılır. Bu çerezler, web sitelerinde ziyaretçileri izler ve özelleştirilmiş reklamlar sağlamak için bilgi toplar.
Web sitesinin düzgün çalışması için gerekli çerezler kesinlikle gereklidir. Bu çerezler, web sitesinin temel işlevlerini ve güvenlik özelliklerini anonim olarak sağlar.