Pentagram, Türkiye’de ve yurtdışında adından söz ettiren bir rock müzik grubu olarak oldukça özel bir yere sahip. Şarkıları, grup üyelerinin tarzı ve Türkiye’de alışılmışın dışında çalışmalar yapmalarıyla Pentagram metal müzik severlerin beğenisini kazanmış bir grup. Biletino olarak tüm yönleriyle ele alacağımız Pentagram ile ilgili merak ettiğiniz tüm soruları yanıtlamaya çalıştık. Gelin birlikte Pentagram grubunu yakından tanıyalım.
Pentagram Kimdir?

Pentagram, 1986 yılında Hakan Utangaç ve Cenk Ünnü tarafından Türk Heavy Metal Grubu olarak kuruldu. Türkiye’de Pentagram adıyla bilinen ekip yurtdışında Mezakabul ismiyle de anılıyor. Grup müzik tarzını tanımlarken farklı değişikliklere uğrayan tarzı nedeniyle dönemsel olarak müzik kitlesinde de değişimler yaşadı. Bu nedenle de ilk albümünde ‘Speed Metal’ etkilerini hissettiren Pentagram, sonraki yıllarda bu etkiyi azalttı. 1990’lı yılların sonuna doğru ‘Anatolia‘ albümüyle tarzında büyük bir değişim yaşayan grubun son olarak benimsediği tarz Anadolu müzikleri ve Ortadoğu ezgilerinin de yer aldığı Klasik Heavy Metal oldu.
Türkiye’nin en ünlü Heavy Metal gruplarından bir tanesi olarak kabul edilen Pentagram, Avrupa’da da oldukça tanınan bir müzik grubu. Sadece yurtiçinde değil yurtdışında da büyük bir hayran kitlesine sahip olan grubun konserleri, yurtdışındaki hayranları tarafından yoğun ilgiyle karşılanıyor.
Pentagram İsmi Nereden Geliyor?
Pentagram, Yunancada ‘Beş Çizgili’ anlamına gelen ‘Pentagrammon’ kavramından türemiş bir isim. Bu kavramın tam olarak karşılığı ‘Yıldız’ şekli olduğundan Pentagram logosunda bu yıldız yer alıyor. Temelleri, 1984 yılında Thunders adlı lise grubunun kurulmasıyla atılan Pentagram’ın o dönemki üyeleri gitar ve vokalde Hakan Utangaç, davulda Cenk Ünnü ile bas gitarda Kaan Bozoğlu idi. Yaklaşık 2 yıllık serüven sonrasında Kaan Bozoğlu’nun gruptan ayrılmasıyla birlikte Hakan Utangaç ve Cenk Ünnü ‘Pentagram’ adıyla çalışmalarına devam etti.
Grubun adının ortaya çıkmasında Possessed grubunun 1985 yılında Seven Churches adlı albümünde yer alan ‘Pentagram‘ şarkısının büyük bir etkisi olmuş. 1986 yılında adını belirleyen grup bas gitarda Tarkan Gözübüyük ile anlaşarak ana kadrosunu oluşturdu. Pentagram, müzik konusundaki ilk ciddi deneyimini 1987 yılında İstanbul’un Bağcılar ilçesinde bulunan bir düğün salonunda yaşadı. Yaklaşık 200 kişinin takip ettiği konser grup üyeleri için yükselişin habercisiydi.
İlk konser deneyiminde hem iyi hem de kötü hatıralar biriktiren Pentagram, konser sonrasında Engin Tümer’in gruba katılımıyla ikinci gitariste de sahip oldu. Grubun 4 kişi olarak katıldığı ilk etkinlik 1988 yılında Bursa’da düzenlenen bir festival oldu. Ancak bu konser sonrasında Engin Tümer yerine gruba Ümit Yılbar katıldı. Pentagram için en unutulmaz deneyimlerden bir tanesi ise 1988 yılında Moda Sinemasında gerçekleşen etkinlikti. O döneme kadar Türkiye’de düzenlenmiş en büyük heavy metal konseri olma özelliği taşıyan bu konser sayesinde grup önemli bir çıkış yaptı.
Pentagram’ın Müzik Serüveni ve Albüm Çalışmaları
Pentagram, müzik konusunda yaşadığı ciddi değişimleri grup üyelerinde de yaşadı. İlk dönemlerde sürekli değişen grup üyeleri ve müzik tarzı nedeniyle Pentagram bir süre kimlik arayışındaydı. Ancak 1980’li yılların sonuna doğru yaklaşıldığında başlayan albüm çalışmaları ile grup tam olarak şekillendi. Pentagram ilk albümünü 1989 yılında kaydetmeye başlasa da 10 ay süren çalışmalar sonrasında 1990 yılında albüm dinleyicilerle buluşturmayı başardı. Grubun yurtdışında bilinen bir müzik grubuna dönüşmek istemesi nedeniyle ilk albümündeki bütün parçalar İngilizce dilinde yayınlandı. Dönemin ünlü metal grupları ve dünyanın dört bir yanında verilen efsane konserler düşünüldüğünde yerinde bir karar olduğunu söyleyebiliriz.
Grubun ilk albümü olan ‘Pentagram’ adlı albümünü yayınlaması kendi adına büyük bir hikâyenin de başlangıcıydı. Çünkü ilk albüm sonrasında düzenlediği konserler ile geniş bir hayran kitlesine ulaşmayı başardı. Bu dönemin önemli isimlerinden Demir Demirkan’ın gruba katılmasıyla birlikte Pentagram büyük bir güç topluyordu. 1991 yılında Hakan Utangaç’ın gitara yönelip vokali Bartu Toptaş’a devretmesiyle Bartu Toptaş bir süre vokalist olarak grupla çalışmalarına devam etti. Ancak Bartu Toptaş’ın da grupla serüveni çok uzun sürmedi. 1990’lı yılların başında Ogün Sanlısoy’un gruba katılmasıyla birlikte Pentagram hızla büyümeye devam etti.
Pentagram’ın yükselişi Ogün Sanlısoy’un katılımı ve ‘Trail Blazer’ adlı albümün çıkışıyla devam etti. Anti militarizm konularının işlenmesiyle birlikte savaşlara karşı isyanını da bildiren grup için ikinci albüm tamamlanmadan önce Demir Demirkan’ın yerini Metin Türkcan aldı. Daha sonra Türkcan’ın yerini de İhsan Şen aldı. Bir yandan kendi albüm çalışmalarını yürütürken bir yandan da Volvox grubuyla konserler düzenleyen Pentagram, bu dönemi oldukça başarılı bir şekilde geçirdi. Grubun o dönemdeki en ciddi başarısı ise 1995 yılında Danimarka’da gerçekleşen 3 konseri oldu.
Uzun Yıllar Süren Birlikteliğin Getirdiği Başarı: Pentagram

Pentagram, çok uzun yıllardır müzik sektöründe başarılı işlere imza atan bir grup olmasının yanında eski üyelerin bir arada olması konusunda da başarıları öne çıkaran bir grup. Ancak çok uzun süredir birlikte olabilme konusunda başarının sırrını çoğu müzik sever merak ediyor. Bir arada kalarak başarılı işlere imza atan grup üyelerinin bunu nasıl yaptıkları bir röportajda kendilerine soruldu. Verdikleri cevap ise şöyleydi;
Uzun zaman bir arada olmanın ve başarılı işlere imza atmanın ipucu anlaşmak. Sahneye çıktığımızda seyirciler ve ekip üyeleri olarak kendimizi terapi görüyormuş gibi hissediyoruz. Beraberliğin bize katmış olduğu kıymetli bir unsur olan bu durumu devam ettirme arzumuz da bizi bir arada tutan en önemli konulardan. Öte yandan gruptaki her üyenin birbirine saygı duyması ve fikirlere önem vermesi değerli. Aramızda geçmişe dayanan dostluğun getirdiği bir bağ var. Bu bağ hepimizi bir arada tutan ve bizi biz yapan şey aslında.
Pentagram
Birlikteliği dostluk ve arkadaşlıkla bağdaştıran grup üyelerinin müzik konusundaki çeşitliliğe de farklı bir yorumları var. Özellikle grubun başlangıç dönemlerinde sürekli değişen tarzlara yönelmesine yorumları şu şekilde;
Solist sayısında yaşanan değişim müzik tarzında da doğrudan bir değişimi tetikledi. Bu nedenle de solistin stili neye yakınsa Pentagram olarak müzik grubunun da yönü oraya doğru evrildi. Her vokalistin farklı bir sesi ve tonu olduğundan farklılıklar yaşandı. Farklılık olması ise hem izleyici – dinleyici hem de bizler açısından büyük bir avantaj imkânı sağladı.
Pentagram
Albüm Çalışmaları
Pentagram, üretken bir grup olmalarının meyvelerini fazlasıyla topladı. Üstelik çok değişken ekiplerle çalışmalarına rağmen müzik çalışmalarını daima iyi seviyede tuttu. İşte grubun müzik çalışmaları ve albümleri!
Stüdyo Albümleri
- Pentagram – 1990
- Trail Blazer – 1992
- Anatolia – 1997
- Unspoken – 2001
- Bir – 2002
- MMXII – 2012
- Akustik – 2017
- Makina Elektrika – 2022
Konser Albümleri
- Live at the Trail – 1991
- Popçular Dışarı – 1997
- 1987 – 2008
- Live MMXIV – 2014
- Akustik Konser – 2022
Pentagram Grup Üyeleri
- Cenk Ünnü: Davul (1987-Halen)
- Demir Demirkan: Lead Gitar (1990-1992/1996-1998/2017-Halen)
- Gökalp Ergen: Lead Vokal (2010-Halen)
- Hakan Utangaç: Gitar & Lead Vokal (1987-Halen)
- Metin Türkcan: Lead Gitar & Back Vokal (1993-1996/2000-Halen)
- Murat İlkan: Lead Vokal (1995-2010/2017-Halen)
- Ogün Sanlısoy: Lead Vokal (1992-1995/2017-Halen)
- Ozan Tügen: Klavye&Back Vokal (2008-Halen)
- Tarkan Gözübüyük: Bas gitar & Vokal (1987-Halen)
Grup Üyeleri: | Cenk Ünnü, Demir Demirkan, Gökalp Ergen, Hakan Utangaç, Metin Türkcan, Murat İlkan, Ogün Sanlısoy, Ozan Tügen, Tarkan Gözübüyük |
Grup Adı: | Pentagram |
Kuruluş Yeri: | İstanbul, Türkiye |
Kuruluş Yılı: | 1986 |
Müzik Tarzı: | Heavy Metal |
Enstrümanlar: | Elektro Gitar, Gital, Bas Gitar, Bateri, Davul |
Albümleri: | Pentagram (1990), Trail Blazer (1992), Anatolia (1997), Unspoken (2001), Bir (2002), MMXII (2012), Akustik (2017), Makina Elektrika (2022) |