Konser kelimesi ilk olarak ‘’Birlikte müzik çalma veya şarkı söyleme’’ İkinci olarak da ‘’Müzik dinletisi’’ anlamına gelmektedir. TDK’ya göre konser kelimesi Türkçe’ye Fransızca kelime olan concert kelimesinden geçmiştir. Türkçe’de konser kelimesinin tarihte kullanıldığı ilk yer ise 19. yy’da Konserto Ahmet Mithat Efe ve Koncerto Tıngır ve Sipahin Istılahat Lugati eserleri olmuştur. Kelimenin Fransızca ”concert”, İtalyanca ”concerto” kelimesinden geçtiği tartışmalara yol açsa da, zamanla Fransız’ca telaffuzun baskın olduğu anlaşılmıştır. Ayrıca dünyada bilinen ilk halk konseri Londra’da gerçekleştirilmiştir.
Konserler teknik anlamda bir ayrıma sahip olmasa da tarzınıza göre farklılık gösterebilmektedir. Kapalı ve açık alan konserleri olarak birbirinden ayrılmaktadır. Konserlerin müzik festivallerinden ayıran en büyük özellik festivallerin konserlere göre daha gelenekselleşmiş bir yapıya sahip olmasıdır. Müzik festivalleri genelde bölgenin ve yörenin bir imgesi haline gelmiş ve her yıl aynı veya benzer tarihlerde belirlendiği lokasyon dışında yapılmamasıdır. Konserlerin ise bu şekilde bir kuralı yoktur. Belirlendiği alanlar ve tarih değişebilir, konsepti ve içeriğinde de değişkenlik yapılabilmektedir. Konserler genelde bir gün sürmekte, gün boyu tek veya farklı sanatçı performansına sahip olabilmektedir.

Konser Türleri
Konserler, kapalı bir spor salonunda bir sahnede, açık bir alanda veya bir stadyumda dahi gerçekleştirilebilmektedir. Konser türleri müzik türüne göre değişkenlik göstermektedir. Rock konseri, elektronik müzik konseri, Türk halk müziği konseri, pop müzik konseri ve benzeri örnekler verilebilir.
Oda Orkestrası Konseri
Oda konseri başlangıçta bir sarayın veya evin odasında verilen, genelde klasik müziğe atıfta bulunan bir konser türüdür. Bu tür konserler günümüzde, bir orkestra veya 40 ve daha az müzisyenden oluşmaktadır.
Aile ve Çocuk Konserleri
Aile ve çocuk konserleri, genelde bir okulun bahçesinde, küçük bir alanda aile ve çocuk katılımı ile sınırlıdır. Bu konser türü oldukça kısa sürmekte ve yüksek katılımcı sayısına sahip değildir.
Koral Müzik Konseri
Koral müzik konseri, bir grup koro tarafından gerçekleştirilmektedir. Sanatçı sayısı genellikle 3 ile 100 kişi arasında değişkenlik gösterebilmektedir.
Resitaller
Resitaller, genel olarak bir veya birden fazla sanatçının aynı anda yada farklı zamanlarda performans sergilediği bir konser türüdür. Bir solo sanatçısı, vokalisti veya enstrümanları vurgulayan resital konserler, bir alan ya da özel bir yer sınırlamasına sahip değildir.
Halk Konserleri
Genel olarak bir devlet kurumu veya sanatçının bireysel isteği ile düzenlenen halka açık konserlerdir. Bu tür konserlere yüksek katılım, ücretsiz veya çok az bir ücret ödeyerek katılım sağlanabilmektedir. Tarihteki ilk halk konseri 1672 yılında John Banister tarafından İngiltere’nin başkenti Londra’da düzenlenmiştir.
Opera
Genel olarak konusunu tarihten alan, içerisinde sahne sanatlarının tümünü barındırabilen teatral bir sahne performans biçimidir. Müzik, küçük ya da kalabalık bir orkestra tarafından yapılabilmektedir.
Dünyanın En Uzun Konseri
Sizce bir sanatçı sahnede ne kadar süre kalabilir? Bu sorunun yanıtını araştırdık ve dünyanın en uzun konserinin nerede ve kimler tarafından verildiğini bulduk. Dünyanın en uzun konseri Amerika’nın Las Vegas kentinde, İrish Pub The Ri Ra‘da gerçekleştirilmiş. Konser tam olarak 14 gün 23 saat 52 dakika sürmüştür. Sahne alan sanatçılar bu süre ile rekorlar kitabına girerek damga vurmuştur. İrlanda’lı bir grup sahne almıştır. Grupta; Dave Browne, Bagatelle, Derek Warfield ve Wolfe Tones yer almıştır. Grup, şarkılar arasında 25 saniyelik, setler arasında 5 dakikalık molalar vermiş, yaklaşık 360 saat süren konseri ile tarihe geçmiştir.

Konser Turnesi Nedir?
Konser turnesi bilinen adıyla turne, bir sanatçı veya bir grup tarafından ülkelerde, şehirlerde veya farklı konumlarda gerçekleştirilir. Bu tarz konserlerde bir albüme ve bir rotaya göre ilerleme sağlanır. Bir konser turnesi aylarca sürebilir ve milyonlarca katılımcıya ulaşabilir.
Dünyanın En Büyük Konserleri
Live 8 Konserleri
2005 Yılında Roma, Berlin, Paris ve Londra gibi şehirlerde yardım amacı ile düzenlenen etkinliklerin Amerika ayağına yaklaşık olarak 1,5 milyon kişi katılmıştır. Konserde Bop Geldof, Madonna ve Britney Spears gibi ünlü sanatçılar sahne almıştır.
Jean Michel Jarre
1990’da Jean Michel Jarre’nin Pariste verdiği konser, en kalabalık konserler arasında yerini almıştır. Paris’te gerçekleştirilen etkinliğe yaklaşık olarak 2,5 milyon kişi katılmıştır.
Metalica’nın Moskova Konseri
Monster Of Rock Festivali kapsamında Rusya’da gerçekleştirilen Metallica konseri, yaklaşık olarak 1,6 milyon kişiyi ağırlamıştır. Bu katılımcı sayısı ile konser dünyanın en kalabalık etkinlikleri arasına girmeyi başarmıştır.
Jean Michel Jarre Moskova Konseri
Jean Michel Jarre’nın Moskova’da gerçekleştirdiği bir başka konser tarihin en kalabalık etkinliklerinden olmuştur. 1997 yılında Moskova’nın kuruluşuna ithafen verilen konsere yaklaşık olarak 3,5 milyon izleyici katılmıştır.

Türkiye’nin En Kalabalık Konserleri
Zülfü Livaneli Konseri
Zülfü Livaneli’nin 19 Mayıs 1997’de Ankara Hipodromu‘nda düzenlediği konserdir. Söz konusu Türkiye’de bilinen en kalabalık konser olarak kabul edilmektedir. Konsere yaklaşık olarak 500 bin kişi katılmıştır.
Ferdi Tayfur Konseri
1988’de Gülhane Parkı‘nda yapılan konsere oldukça yüksek bir katılım sağlanmıştır. Ferdi Tayfur’un Gülhane Parkı’nda gerçekleştirdiği konsere yaklaşık olarak 200 bin kişi katılmıştır.
En Yüksek Hasılat Yapan Konser Turneleri?
Bir sanatçı ne kadar para kazanabilir? Dudak uçuklatan hasılatlar ile ünlü sanatçıların ne kadar kazandığını araştırdık. Listemizde yer alan sanatçılar, turne sırasında kazandıkları paraları ile sizleri şaşırtabilir. En çok hasılat yapan turneleri ve sanatçıları listemizden inceleyebilirsiniz. İşte o konserler:
U2 – U2 360° Tour
İralanda’lı U2 rock grubunun dünya turnesi olan konserler silsilesi, No Line on the Horizon albümüne destek amaçlı gerçekleştirilmiştir. Turne 2009 – 2011 yılları arasında stadyumlarda gerçekleştirilmiştir. Yaklaşık 110 konseri kapsayan turne 7.2 milyon bilet satışı ile bilet satış rekorunu kırmıştır. Bu bilet satışı ile elde edilen hasılat, 736 milyon dolar değerindedir.
A Bigger Bang
İngiliz müzik grubunun 2005 – 2007 yıllarında A Bigger Bang adlı albümünü tanıtmak amacıyla gerçekleştirdiği turne, dünyanın en çok hasılat yapan 2. turnesidir. Toplamda 147 konserin verildiği turne, 558 milyon dolar hasılat yaparak listede yerini almayı başarmıştır.
Black Ice World Tour
Angus Young ve Malcolm Young tarafından kurulan grup, dünyanın en çok hasılat yapan 3. turnesini gerçekleştirmiştir. 2008 – 2010 Yılları arasında gerçekleştirilen tura 4.846.965 kişi katılmıştır. 167 Konserden oluşan turne, 441 milyon dolar hasılata ulaşmıştır.
Sticky & Sweet Tour
Ünlü şarkıcı Madonna tarafından gerçekleştirilen turne, en çok hasılat yapan turneler arasında yer almayı başarmıştır. Modonna turneye Hard Candy albümü tanıtmak için çıkmıştır. Solo bir sanatçı için en yüksek hasılata ulaşan turnedir. Ayrıca bir kadın sanatçının en çok hasılat yaptığı ilk turne olmuştur. Madonna bu turnede kendi rekorunu kırarak 408 milyon dolar hasılata ulşamıştır. Turne Avrupa’da 42, Kuzey Amerika’da 30, Güney Afrika’da 30 ve Asya’da 2 olmak üzere toplamda 85 konserden oluşmuştur. Madonna, 1 yıllık bir süreçten oluşan konserler silsilesi ile birçok tartışmalı olayı beraberinde getirse de, tüm zamanların en başarılı kadın sanatçıları arasında yer almıştır. 2008 – 2009 yılları arasında gerçekleştirilen turneye toplamda 2,5 milyon kişi katılmıştır.
U2 – Vertigo Tour
Listemizde yer alan bir diğer turne, yine İrlanda’lı rock grubu olan U2’ye aittir. 2005 – 2006 yıllarında gerçekleştirilen turne, toplamda 131 konserden oluşmaktadır. Toplamda 4,6 milyon kişinin katıldığı U2 konserleri 389 milyon dolar hasılata ulaşarak listenin 5. sırasında yer almayı başarmıştır.
2 yorum
Faydalı bir bilgi .
Ancak konserin Fransızcası , daha ilk satırlarda iki farklı şekilde yazılmış olması okuyucuya yazının sağlığı hakkında soru işaretleri bırakıyor.
Yorumunuz ve dikkatiniz için teşekkürler, gerekli düzeltmeyi yaptık. Biletino Blog olarak iyi günler dileriz.