Dünyanın En İyi Müzik Festivalleri hangileridir? Elbette en iyi müzik festivallerinin neler olduğu herkese göre farklılık gösterir. Ancak yine de dünya çapında ünlü olan ve her yıl gerçekleşmesi dört gözle beklenen her ülkenin bir müzik festivali vardır. Biletino Blog olarak bu yazımızda Güney Amerika’dan Avrupa’ya ve hatta Japonya’ya kadar olan coğrafyadaki tüm müzik festivallerini ele aldık. Katılımcı sayısına, konseptine ve popülerliğine göre listelediğimiz dünyanın en iyi müzik festivallerini birlikte keşfetmeye ne dersin? Keşfetmeden önce biraz festivale dair bilgileri hatırlamakta fayda var. Festival nedir ve çeşitleri nelerdir? gibi detaylara yer veriyoruz çünkü bir festivali değerlendirmek için festivalin ne olduğunu iyi anlamak gerekiyor.
Festival Nedir?

Dünyanın en iyi müzik festivallerinin neler olduğuna bakmadan önce festival hakkında biraz bilgi edinelim. Festivallerin doğuşu çok çok eskiye dayanır. Hatta bazı çok tanrılı inanışlara göre festivaller tanrıların insanlara armağanıdır. Bu nedenle kutsal kabul edilen ve günümüze kadar gelen festivaller de var. Dünyaca Ünlü Karnaval ve Festivaller yazımızda günümüze kadar uzanan dini festivallerden de bahsetmiştik. Okumadıysan, bir göz atmanı öneririm. Festivaller genellikle bir bölgeye, yöreye özeldir ve geleneksel olarak her yıl aynı tarihlerde gerçekleştirilir. İnsanlığın kat ettiği yol boyunca festivaller de her kültüre göre farklı anlamlar kazanır. Ancak artık günümüzde festival denince işin içine çeşitli kültür ve sanat faaliyetleri de giriyor ve festivaller zamanla evrimleşiyor, gelişiyor. Film festivalleri, tiyatro festivalleri, hatta bu yazının konusunu oluşturan en iyi müzik festivalleri gibi…
Festivaller Hakkında İlginç Bilgiler
Festival denince aklına ilk gelen nedir? Renkler, coşku, kalabalık, yemek, müzik, eğlence… Hepsine kocaman bir evet! Peki bu kadar geniş bir kapsama sahip olan festivaller hakkında ilginç şeylere göz atalım mı? Bunlar tam da arkadaş ortamında satmalık bilgiler 🙂
- Festivallerin ilk kutlanmaya başlaması tarih öncesi dönemlere dayanır. O çağlarda insanlar bereket ve hasat dönemlerini kutlamak için festival yaparmış.
- 1969 Yılında New York’ta yapılan 400.000 kişinin katıldığı ‘Woodstock Festivali’, tarihin en ünlü festivallerinden sayılır. Festivalin bu kadar önemli olmasının nedeni 60’ların sosyo-kültürel hareketliliğini temsil etmesidir. Dünyadaki ırkçılığa ve savaşa karşı Woodstock Festivali barışçıl bir eylem olarak düzenlenir. Festivalde Santana, Jimi Hendrix, The Who, Janis Joplin, Grateful Dead gibi dünyaca ünlü isimler yer aldı.
- 1810 Yılında Münih’te kutlanan ‘Oktoberfest’ dünyanın en eski müzik festivali olarak kabul edilir. Her yıl kutlanan bu festivale yaklaşık 6 milyon insan katılır.
- Dünyada en yüksek hasılat rakamına 2019 yılında yapılan Coachella Müzik Festivali‘nde ulaşılır. Festivalin hasılatı 400 milyon dolardır. Festivalde müziğin yanı sıra yemek, teknoloji, sanat enstalasyonları, yoga, moda gibi farklı alanlarda etkinlikler yapılır.
- Özellikle büyük ölçekli festivaller beraberinde çevresel sorunları da getirir. Burning Man ve Glastonbury gibi devasa festivallerden sonra oluşan atıklar nedeniyle çevre sorunları yaşandığı biliniyor. Neyse ki son yıllarda sürdürülebilir ve çevreci festivaller ön plana çıktı ve geleneksel festivaller sürdürülebilirlik konusunda daha hassas davranmaya başladılar.
İlginç Festivaller

Dünya genelinde düzenlenen bazı festivaller ise ilginç temalarıyla adeta gerçekleşmesi her yıl iple çekilen festivallerdir. Dünyaca Ünlü Festival ve Karnavallar yazımızda bahsettiğimiz etkinliklere daha önce göz attıysan, birkaç örnekle hatırlamaya ne dersin?
- İspanya’nın La Tomatina Festivali (insanlar birbirine domates atar),
- Meksika’nın Day of the Dead Festivali’nde ölüler, giyien rengarenk kostümlerle anılır,
- Hindistan’ın Holi Festivali’nde insanlar birbirlerinin yüzlerine rengarenk boyalar atar,
- İskoçya’da her yıl Up Helly Aa Festivali’nde Viking gemileri yakılır,
- Güney Kore Boryeong Çamur Festivali‘nde insanlar çamurda yüzer ve eğlenir,
- Rio De Janerio’da her yıl Carnival Festivalinde rengarenk kostümlerle ve samba danslarıyla geçit töreninde eğlenir.
En İyi 10 Müzik Festivali
Festivaller farklı şekillerde kutlansalar da hepsinin ortak bir amacı olduğunda hemfikiriz. Dini amaçla, sosyalleşmek, kutlamak ya da anmak amacıyla her yıl düzenlenen pek çok festival var. Üstelik dünyanın pek çok yerinden insanlar bu festivallere katılmak için hareket ediyor. Dünyanın dört bir yanından milyonlarca insanın katılım gösterdiği müzik festivalleri de en başta müzik endüstrisinin hareketlenmesi olmak üzere pek çok katkıda bulunuyor. Unutmadan ekleyelim, dünyada başka birçok eğlenceli ve renkli müzik festivali var. Biletino Blog olarak aşağıdaki festivallere yer verdik:
1. Coachella Müzik Festivali (A.B.D.)

İlk olarak Amerika’ya uzanalım ve sıcacık Kaliforniya eyaletindeki Coachella Müzik Festivali‘ne göz gezdirelim. Dünya genelinde sıkı bir hayran kitlesi olan Coachella Müzik Festivali her yıl Nisan ayında düzenlenir. Coachella’nın en önemli özelliği gerçeküstü sahne tasarımı ve aydınlatmaları ile akşam ve gece saatlerinde bir şölen atmosferi sunmasıdır. Peki Coachella müzik festivalinde hangi tarz müziklere yer veriliyor? Alternatif rock, indie, pop müzik, hip hop ve elektronik dans müziği, bu festivalin öne çıkan müzik türleridir.
Tabiki festival sadece müzik türüyle tanınmıyor, müziğin yanı sıra çeşitli sanat enstalasyonları, yeme-içme seçenekleri ve tasarım giysiler de bu festivale renk katan unsurlar arasında yer alıyor. Her yıl binlerce müzik sever bu festivalin havasını yaşamak için Kaliforniya’ya akın ediyor. Eğer bir gün yolunuz Nisan aylarında Kaliforniya’ya düşerse, Coachella’yı deneyimlemeyi unutmayın. Bizim festivale puanımız tabiki 10/10.
2. Glastonbury Müzik Festivali

Birleşik Krallığın dünya festivallerine en büyük hediyesi Glastonbury Müzik Festivali olsa gerek. Yaz mevsimini güzel bir şekilde karşılamaya ön ayak olan Glastonbury festivali her yıl haziran ayında gerçekleşir. İngiltere’nin sevimli kasabası Glastonbury’de beş gün süren festival, neredeyse her çeşit müziğe yer verir. Bunlar nelerdir dersen, elektronik müzik, rap, indie, pop müzik, folk, caz, dünya müziği ve hatta reggae tarzı müziklerdir.
Üstelik Glastonbury Müzik Festivali sürdürülebilir ve çevreye duyarlı olmasıyla da tanınır. Festivalin öne çıkan diğer özellikleri ise; sanat performansları, tiyatro oyunları, komedi ve sirk gösterileri, pazarları ve yemek seçenekleridir. İngiltere’nin en büyük festivali olarak bilinen bu festival, her yıl binlerce insanı ağırlar. Konaklamak için devasa bir kamp alanı sunması da festivali çekici kılar. Glastonbury Müzik Festivali hem sosyal hem de kültürel açıdan pek çok insanın tercihidir.
3. Tomorrowland Müzik Festivali

Tomorrowland Müzik Festivali, elektronik dans müziğinin dünya çapında katılımcısı olan bir festivaldir. İlk kez 2005 yılında yapılan festival, o zamandan beri popülerliğinden hiç bir şey yitirmeden yoluna devam ediyor. Her yaz Temmuz ayında yapılan festival, iki hafta sonunu kapsıyor. Dünyanın en ünlü DJ‘leri, edm, house müzik türünde en iyi parçaları çalar.
Belçika’nın Boom kasabasında yapılan festival, lazer şovları, ateş gösterileri, büyük sahneleriyle hem göze hem de kulağa hitap eder. Tomorrowland’in takipçileri sadece bir müzik şöleni değil, yaratıcılık, sosyalleşme ve sanat açısından da bu festivale katılırlar. Dünyanın her yerinden farklı kültürlerde pek çok insan Tomorrowland Müzik Festivali’nde Belçika’nın Boom kasabasına akın eder.
4. Lollapalooza Müzik Festivali

İşte Amerika Birleşik Devletleri’nden doğarak tüm dünyayı gezen bir festival, Lollapalooza Festivali! İlk kez 1991 yılında Jane’s Addiction’ın vokalisti Perry Farrel tarafından başlatılır. Lollapalooza Festivali o zamandan beri Chicago, Buenos Aires, Paris, Berlin ve Santiago gibi pek çok farklı şehirde gerçekleşmektedir. Rock, pop, edm, hip hop gibi geniş bir müik yelpazesiyle hitap eder katılımcılara. Lollapalooza aynı zamanda çevreci bir festivaldir. Sürdürülebilir ve yeşil uygulamalarıyla katılımcıları doğa dostu olmaya teşvik eder. Farklı kültürlerden birçok insan Lollapalooza’da bir araya gelir.
5. Rock in Rio Müzik Festivali

İşte gezici müzik festivallerinden biri daha! Rock in Rio 1985 yılında ilk kez yapıldığı Rio de Janeiro kentinden sonra farklı şehirlerde de gerçekleşmekte. 2001 Yılından beri Lizbon, Madrid, Las Vegas festivalin yapıldığı diğer şehirler. Dünyanın en önde gelen müzik festivallerinden olan Rock in Rio’ya birbirinden ünlü müzisyenler katılır. Başta rock, pop, heavy metal, elektro pop, funk ve hip hop olmak üzere pek çok müzik tarzını duyabilirsin, Rock in Rio’da. Festival ayrıca kocaman sahneleri ve görsel efektleriyle de ünlüdür. Festivalin kapsamında çeşitli sosyal projeler ve sürdürülebilirlik projeleri de yer alır.
6. Roskilde Müzik Festivali

Danimarka denince aklına sadece vikingler ve lego gelmesin! Roskilde Müzik Festivali de Danimarka’nın ev sahipliği yaptığı dünyanın en ünlü festivallerinden biri. 1971 Yılından beri her yıl düzenlenen festival, rock, edm, hip hop, dünya müziği gibi pek çok tarzda müzik yapan müzisyeni ağırlar. Pek çok kamptan oluşan festival sadece müzik ve eğlence değil, sosyal projeleriyle de tanınır. Bu açıdan Roskilde Müzik Festivali hayır kurumlarına da bağışta bulunur.
7. Fuji Rock Festivali

Bu kez yönümüzü Avrupa’dan uzaklara, Pasifik Okyanusu’na çevirelim ve Japonya’ya uzanalım. İlk kez 1997 yılında düzenlenen Fuji Rock Festivali o zamandan beri her yıl Temmuz ayında gerçekleşir. Adını Japonya’nın simgelerinden olan Fuji Dağı’ndan alan festival, dağın eteklerinde, Naeba Ski Resort’ta yapılır. Bugüne kadar Fuji Rock Festivali’ne dünyaca ünlü; Red Hot Chili Peppers, The Strokes, Sigur Ros, The xx, Bjork, Radiohead, Jack Johnson ve The Chemical Brothers gibi isimler katılmıştır. Fuji Rock Festivali katılımcılara sadece müzik sunmaz. Doğa yürüyüşleri, el sanatları, yoga dersleri, sürdürülebilirlik seminerleri gibi zengin bir içerik sunar.
8. Sziget Müzik Festivali

Macaristan her yıl dünyanın en büyük açık hava festivaline ev sahipliği yapar. Sziget Müzik Festivali Ağustos ayında düzenlenen bir müzik ve kültür festivalidir. Tam bir hafta süren festivalde rock, hip hop, elektronik, pop, alternatif müzik tarzında müziklere yer verilir. Sziget Festivali müziğin yanı sıra tiyatro, film gösterimi, dans, sergi, atölye çalışmaları gibi etkinliklere yer verir. Geniş bir kamp alanına sahip olan festival, yüzme, su sporları, yoga gibi sporlarla da katılımcılara unutulmaz bir deneyim yaşatır.
9. Primavera Sound Müzik Festivali

Barselona her yıl Primavera Sound Müzik Festivali‘ne ev sahipliği yapar. 2001 Yılında ilk kez yapılan festival, her yılın mayıs ayında gerçekleşir. Festivalde ağırlıklı olark alternatif, indie rock, elektronik müzik, hip hop, pop müzik türleri yapan müzisyenler ve gruplar yer alır. Primavera Sound hem dünyaca ünlü hem de yeni sanatçılara yer verir. Alternatif müzik tutkunlarının yakından takip ettiği festival aynı zamanda çevreci olmasıyla da tanınıyor. Festival alanında yenilenebilir enerji kaynaklarıyla aydınlatılır ve geri dönüştürülebilir malzemelerden yararlanılır.
10. Electric Daisy Carnival

Amerika’nın sıcak eyaleti Kaliforniya’dan bir festivalle ‘Dünyanın En İyi Müzik Festivalleri’ yazısının sonuna geldik. Adı üzerinde Electric Daisy Carnival elektronik dans müziği (edm) sanatçılarının sahne aldığı bir festival. İlk olarak 1997 yılında gerçekleşen festival bugün artık dünya genelinde farklı pek çok şehirde gerçekleşiyor. Festivalin en renkli yanı birbirinden farklı ve fantastik kostümleriyle yer alan katılımcılardır. EDC, festivali boyunca müzisyenlerin dışında dansçılar, ateş ve performans sanatçıları da yer alır. Festivalin atmosferi görkemli sahne tasarımları, ışık ve ses sistemlerinden oluşur. Kaliforniya’nın sıcaklığı adeta EDC’ye yansır. Festivalin en önemli özelliği 3 güne yayılarak gece boyunca sürmesidir.
Bietino Blog bu yazıda dünyaca ünlü müzik festivallerine yer verdi. Konser ve etkinlik biletleri için Biletino’yu takip etmeyi unutma!