Türk pop müziğinin en önemli isimlerinden bir tanesi olan Ersay Üner, 7 Ekim 1978 tarihinde Konya’nın Seydişehir ilçesinde dünyaya geldi. Anadolu kültürüne mensup bir ailede dünyaya gelen Üner, çevresinden etkilenmiş ve müzikle olan ilişkisine geleneksel tarzda başladı. Çocuk yaşlarda müziğe olan ilgisi bambaşka bir dünyayla tanışmasını sağladı. Biletino olarak hazırladığımız bu rehberde Ersay Üner’in müzik kariyeri ve yaşamına değindik. Gelin birlikte Ersay Üner hakkında en çok merak edilenleri inceleyelim.
Ersay Üner’in Müzik Hayatı

Konya’nın sakin bir ilçesinde dünyaya gelen Ersay Üner için müziğe dair fazla bir seçenek yoktu. Çocuk yaşlarında müzikle tanışmış olsa da müziği canlı canlı yaşadığı tek yer düğün salonları oluyordu. Henüz 14 yaşındayken devlet memuru olan, boş zamanlarında ise düğün salonlarında klavye çalan babasıyla gittiği düğünlerde müziğe karşı bir tutkusu olduğunu keşfetti. Aslında 3 – 4 yaşlarındayken çalan müziğe ritim tutması ailesi tarafından fark edilen Üner’in müzik yeteneği çocukluğuna dayanıyor diyebiliriz. Kendisinin de müziğe olan ilgisini keşfetmesi 13 – 14 yaşlarında başlıyor.
Seydişehir’de müzik yapmak istese de ilçedeki kısıtlı imkânlar onu ciddi anlamda zorladı. Ailesi tarafından Konya’ya eğitim görmeye gönderilen Ersay Üner bu yıllarda büyük bir sır gibi sakladığı İstanbul macerasıyla müziğe gerçek anlamda adımını attı. Ailesi onu Konya’da okulda bilirken Üner 2 yıl boyunca İstanbul’da Sami Çelik ile birlikte bir müzikholde çalışıyordu.
Müzikle ve sahneyle gerçek anlamda burada tanışan Üner, 1990lı yıllarda patlayan pop furyasından nasibini alanlardan. Çalıştığı mekân sahibi yeni bir bar satın alınca Ersay Üner için de pop müzikte ünlü olmak için bir fırsat doğdu. Başlangıçta daha butik yerlerde sahne alan Ersay Üner’in yaşamını değiştiren Demet Akalın ile çalışmaya başlaması oldu.
Ersay Üner’in Büyük Çıkışı ve Demet Akalın

Bir arkadaşı vasıtasıyla Demet Akalın ile çalışmaya başlayan Ersay Üner, sahnede duyduğu ‘Albüm yapacağım’ lafıyla kendinde bir deli cesareti buluyor ve sahne bittiğinde soluğu Demet Akalın’ın odasında alıyor. Kendi ifadeleriyle diyalog şu şekilde oluyor. Demet Akalın’ın odasına giren Üner; ‘Merhaba, albüm yapacakmışsınız. Sizin albümünüzü ben yapacağım’ diyor. Demet Akalın ise biraz da şaşırarak ‘Yap da görelim’ diyor.
Konuşmanın üzerinden 10 gün geçtikten sonra Üner elinde 8 şarkıyla Demet Akalın’a geliyor ve Demet Akalın’ın sesi ile bir araya gelen şarkılar dönemin en popüler pop müzik albümünü oluşturuyor. Karanlık bir odada ve sadece bir klavyeyle hazırlanan 8 şarkı Ersay Üner için de adeta bir yeniden doğuş oluyor. Akalın’ın seslendirdiği ‘Afedersin’, ‘Bebek’, ‘Herkes Hakettiğini Yaşıyor’, ‘Mucize’, ‘Tatil’ ve ‘Unuttum’ Ersay Üner’in kaleminden çıkan eserler. Üstelik Üner’in sözlerini yazdığı şarkılar bunlarla da sınırlı değil. Nalan’ın seslendirdiği ‘Gücüm Yetmez’, Ebru Gündeş’in seslendirdiği ‘Söyleyin’ ve ‘Kızıl Mavi’, Ziynet Sali’nin seslendirdiği ‘Hava Hoş’ ile Sibel Tüzün’ün seslendirdiği ‘Yaz Aşkı’ şarkıları da Üner’in klavyesinden çıkan eserler.
Askerdeyken Müzik Hayatını Etkileyen Anlar Yaşadı

Müzikle bir araya gelmesi tesadüf mü yoksa kaderin cilvesi mi bilinmez Ersay Üner askerlik dönemini hem bir şans hem de bir şanssızlık olarak değerlendiriyor. Regata’da çalıştığı yıllarda bir polis aramasında asker kaçağı olduğu anlaşılıyor. 15 günlük gecikmeyle askere giden Üner’in OHAL döneminde askerlik yaptığı yer Ağrı – Telçeker. Bir sınır karakolunda her şeyden uzakta tam 8 ay geçiriyor. Müzik yapmak bir kenara, farklı insanlar görmeye hasret kalan Üner’in daha sonra askerliği Iğdır’da devam ediyor.
Iğdır’daki ilk gününde Orduevi’nde Mustafa Karataş ile tanışan Üner, Fender Strat gitar ve amfi ile müzik yapan Karataş’tan etkileniyor. Müzikle ilişkisini canlı tutan bir diyalogdan sonra Üner’in Caz tarzında farklı müzikler yapmaya başlaması da söz konusu oluyor. Askerli sonrasında ise edindiği bilgi ve tecrübe ona bambaşka bir yaşamın kapılarını aralıyor.
Tünel’de müzik mağazalarında çalışırken Aydın Esen ve Tuluhan Uğurlu gibi çok önemli isimlerle de bir araya geliyor Üner. Birikimini her geçen gün bambaşka bir seviyeye çıkarıyor. O dönemde 3 farklı yerde çalışıyor. Sonra Kemancı’da bir rock grubu ile sahne alıyor ve en son Zeytinburnu’ndaki Son Durak adlı pavyonda çalışıyor. Yorulduğunu hatırlamasa da bu dönem Üner için adeta müzik aşkına bir süper güç gösterisi oluyor.
Ersay Üner’in Özel Hayatı
Ersay Üner özel hayatını çok göz önünde yaşamasa da sanatçının bilinen tek ilişkisi 6 yıl beraber olduğu ve 2017’de nikâh masasına oturduğu Büşra Pekin. Bir dönem Çok Güzel Hareketler Bunlar adlı yapımla öne çıkan Pekin daha sonra pek çok dizi ve film projesiyle adından söz ettirdi. Çift 2019’da ayrılık kararı alırken Ersay Üner’in özel yaşamında da büyük bir değişim başladı.
Ersay Üner’in Şarkıları ve Albüm Çalışmaları
Ersay Üner pek çok şarkının söz yazarı olurken kendi çalışmalarıyla da adından söz ettirmeyi başarmış bir isim. Genellikle Single çalışmaları ile müziğinde canlılığını koruyan Üner’in çalışmaları şu şekildedir.
Albümleri
- 2019 – Nokta
Teklileri
- 2015 – Yürüdüm
- 2017 – Tatlık Tatlım (Orijinal Film Müziği)
- 2017 – Tatlım Tatlım (Bayraşa Remix)
- 2017 – İki Aşık
- 2021 – Seni Soruyorlar
- 2021 – Gidiyorsun
- 2021 – Allı Turnam (Burcu Acı ile Düet Çalışması)
- 2022 – Duysun
- 2022 – Vazgeçtim
Çalışmalarında müziğe tutkusunu fazlasıyla öne çıkaran bir isim olarak kabul edilen Ersay Üner’in en sevdiği tarz reklam ve film çalışmaları oluyor. Kendi ifadesiyle bir Puzzle gibi olan bu çalışmaları yapmaktan büyük keyif alıyor. Kendi çalışmalarında henüz bir ödülü bulunmasa da üretken bir sanatçı olarak herkesin beğendiği müzikler yapmaya devam ediyor. Konser ve turnelerle de müzik tutkunlarıyla birlikte olmayı başaran Üner’in yeni konserlerini Biletino’da takip edebilirsiniz.
Sanatçı Adı: | Ersay Üner |
Sahne Adı: | Ersay Üner |
Doğum Yeri: | Konya, Türkiye |
Doğum Tarihi: | 7 Ekim 1978 (44 Yaşında) |
Meslekler: | Söz Yazarı, Besteci, Vokal ve Müzisyen |
Müzik Tarzı: | Türk Pop |
Enstrümanlar: | Gitar, Piyano, Klavye |
Albümleri: | Nokta (2019) |