Sohbetlere derinlik katmayı, kendini daha etkileyici ifade etmeyi ve ortamlarda havalı görünmeyi kim istemez? O zaman doğru yerdesin! Biletino Blog’da günlük hayatında kullanabileceğin, seni bir adım öne çıkaracak havalı kelimeler ve etkileyici etkinlik terminolojisi ile tanışacaksın. İster yeni girdiğin bir ortamda ister işyerinde ya da arkadaşlar arasında, fark yaratmak için hazır mısın? İşte ortamlarda kullanmak için havalı kelimeler!
Konserler, partiler, müzikli davetler… Akışa kendini kaptırmak ve dans pistlerinin tozunu attırmak için ”Konserlerde Hayat Kurtaran En İyi Dans Koreografileri” bu yazıda!
Ortamlarda Kullanmak İçin Havalı Kelimeler!
Sosyal ortamlarda sohbet ederken sadece fikirlerimizi paylaşmayız, aynı zamanda kelimeleri kullanarak kendimizi de ifade ederiz. Kullandığımız kelimeler karşımızdakine zekamız, bilgi seviyemiz ve hatta kişiliğimiz hakkında bilgi verir. Ortamlarda sohbet ederken, fark yaratmak ve daha havalı görünmek için kelimeleri nasıl kullanmalıyız? İşte kelimelerin gücüyle görünür olmak!
1. Bilet Terimleri

Bilet satın almak konserler, partiler ve davetlere katılmanın heyecan verici bir aşamasıdır. Bu etkinlikler için bilet satın aldığınızda kullandığınız terimlerle fark yaratın. İşte satın aldığınız biletle ilgili, havalı bilet terimleri:
- Early Bird Registration: Early Bird Registration ya da early bird tickets, olarak da geçen bu tanımlama, erken kayıt avantajıdır. Satın alınmak istenen biletlerin erken dönem satış avantajıyla sunulması ve daha uygun fiyata satın alınmasıdır.
- Backstage Bilet: Backstage bilet, bir etkinlikte sanatçı arkası veya oyuncu/performansçı hazırlık alanına erişim sağlayan özel bir bilet türüdür. Backstage biletler genellikle sınırlı sayıda sunulur. Özel bir performans deneyimi ve etkinliği farklı bir perspektiften yaşamak isteyen katılımcılar için tasarlanmıştır.
- First Phase Tickets: Etkinlik biletlerinin satışa sunulduğu ilk dönemi ifade eder. Biletler bu dönemde genellikle daha düşük fiyattan satılır.
- Elektronik Bilet: Elektronik bilet ya da e-bilet, satın alınan biletin dijital ortamda tutulmasıdır. Elektronik biletler, satın alan kişinin e-postasına yönlendirilir, istenirse pdf olarak bir çıktısı alınır.
- Kombine Bilet: Tek bir biletin içinde birçok konser ya da etkinliğe katılma imkanı veren bilet türüdür. Kombine bilet, belirli bir süre içinde düzenlenen birden fazla gün veya seansı içerir.
2. Etkinlik Terimleri

Etkinliğin dilini oluşturan ve o etkinliğe katılan kişilerin birbirleriyle iletişim kurmasına yardımcı olan terimler vardır. Etkinlik terimlerini öğrenerek, o etkinlikte ilgi çekmek ve daha keyifli bir deneyim yaşamak için, etkinlik terimleriyle devam ediyoruz.
- Event: Event kelimesini son yıllarda çok sık duyar olduk. İngilizce bir kelime olan ”event”, ”etkinlik” anlamına geliyor. Günümüzde pek çok davet, parti, kutlama gibi organizasyonlar için event kelimesi kullanılıyor.
- After Party: Diğer çoğu kelime gibi dilimize İngilizceden geçen ”after party”, Türkçeye ”partiden sonra” olarak çevriliyor. After Party, etkinliklerden sonra daha az ve seçili bir grupla gerçekleştirilen, bitiş etkinliği olarak yapılıyor.
- DJ: Ortamlarda kullanılan havalı kelimelerden biri de ”DJ”. İngilizce ”Disk-Jokey” kelimelerinin sadece baş harfleriyle ifade bulan DJ, elektronik müzik vb. üretim yapan kişileri tanımlıyor. Biletino Blog’da dünyanın en zengin dj’leri yazısına havalı bir bakış atabilirsin!
- Gala: ”Gala” genellikle bir yardımlaşma kuruluşu ya da önemli bir amaca yönelik para toplamak için gerçekleştirilen, resmi ve büyük etkinliktir. Hayır kurumu yemekleri ve sanat galaları olarak gündeme gelir.
- Prömiyer: Bir filmin, tiyatro oyununun ya da opera vb. sanat eserinin halka açık ilk gösterimidir. Daha çok sunum ya da tanıtım amaçlı gerçekleştirilir.
- Lansman: Son yıllarda sık sık karşılaştığımız terimlerden biri de ”lansman”dır. Lansman, ”tanıtım” anlamında kullanılıyor.
- Fuaye: Fransızca kökenli ”fuaye” kelimesi, ”dinlenmelik” anlamına gelir. Fuaye kelimesi daha çok tiyatro dünyasına ait bir terimdir. Oyun öncesinde ya da arasında, seyircilerin dinlenmek için geniş salonlara çıkması sırasında kullanılır. Sinema, konser ve müze salonlarında da kullanılır.
- Sahne Arkası: Yine sanat dünyasına ait bu terim, tiyatro, konser ya da bir performans mekanında, seyircilerin görmediği alandır. Bu alan, sanatçıların ve ekip üyelerinin prova yapmaları, kostüm değiştirmeleri, makyaj yapmaları ve dinlenmeleri için kullanılır.
3. Otel, Yolculuk, Tatil Terimleri

Oteller, yolculuklar ve tatiller, hayatımızın en keyifli ve unutulmaz anılarına eşlik eder. Peki bu alanlara ait bazı temel terimler nelerdir ve nasıl kullanılır? İşte sosyal ortamlarda çok işinize yarayacak otel, yolculuk ve tatil terimleri!
- Rezervasyon: Gidilecek bir otel ya da restoran için önceden yer ayırtılması işlemine ”rezervasyon” denir. Özellikle yoğun ilgi gören etkinlik alanları için önceden rezervasyon yaptırarak, yani yerinizi ayırtarak, daha ayrıcalıklı bir deneyim yaşayabilirsiniz.
- No Show Payment: No show payment ya da ”no show ücreti” olarak da bilinir. Rezervasyonla ilgili bu terim, önceden rezervasyonu yapılan hizmetin kullanılmaması durumunda ödenen ücrettir.
- Resepsiyon: Resepsiyon daha çok otellerde karşımıza çıksa da bazı hastanelerde ve özel kuruluşlarda da rastladığımız bir terimdir. Ziyaretçileri karşılyan, yönlendiren, giriş çıkış işlemlerini yürüten bölümler için kullanılır.
- Yüksek Sezon: Turizm sektörüne ait olan bu terim, talep ve fiyat dalgalanmalırını ifade eder. Yüksek sezon, turistik açıdan en yoğun ve popüler dönemdir. Bir yerin yüksek sezon olmasında, uygun hava koşulları, tatil dönemleri, o dönemde gerçekleşen festival, kutlama gibi etkinlikler belirleyici olur.
- Düşük Sezon: Yüksek sezonun tam tersini ifade eder. Düşük sezon, turistik açıdan daha sakin ve daha az popüler olan dönemdir.
- Tam Pansiyon: Otel konaklamaları için kullanılan ”tam pansiyon” terimi, konaklama şeklini ifade eder. Konaklama süresince üç öğün yemek (kahvaltı, öğle ve akşam yemeği) ve alkollü içecekler dahildir.
- Yarım Pansiyon: Otellerde yalnızca sabah kahvaltısı ya da kahvaltı+akşam yemeğinin dahil edildiği konaklama şeklidir.
- Suit Oda: Otellerde bir salon ve bu salonla bağlantılı, bir ya da daha fazla yatak odasının bulunduğu oda çeşididir.
- Single Room: Otel konaklamalarında tek kişilik odadır.
- Double Room: Otel konaklamalarında çift kişilik odadır.
- Transit: Birden fazla yerde kullanılan ”transit ” kelimesi ”geçiş, aktarma” anlamlarına gelir. Burada ulaşım anlamına yer verdik. Transit, ulaşımda bir yerden başka bir yere doğrudan gitmeden, ara bir durakta aktarma yaparak gitme işlemini ifade eder.
- Alakart: Alakart, restoranlarda karşılaştığımız bir terimdir. Restoranlarda geniş bir seçeneği kapsayan, her tabağın ayrı olarak fiyatlandırıldığı menüyü ifade eder.
- Aperatif: Fransızcadan dilimize geçen ”aperatif” kelimesi yine yemekle ilgili bir terimdir. ”Aperatif”, yemekten önce iştah açıcı olarak tüketilen hafif yiyecek ve içecekleri ifade eder. Ülkemizde daha çok mezeleri bu grupta görürüz. Ayrıca, sebze meyve çubukları, küçük sandviçler, mini börekler, çerezler de aperatif grubuna girer.
- Check İn: Özellikle uçak yolculuklarında karşımıza çıkan ”check-in” terimi, bir uçuşa biniş işlemini başlatmak için gerekli prosedürleri tamamlama anlamına gelir.
Yaygın Olarak Kullanılan Terimler, Kelimeler

İnternet hayatın her alanına hızla etki etmeye devam ederken, dilimize de yeni kelimeler ekliyor. Yazının bu bölümünde günlük yaşamda dilimize takılan havalı internet ve sosyal medya terimlerini hatırlayalım:
- Influencer: ”Influencer” kelimesi sosyal medyayla birlikte dilimize giren havalı kelimelerden biri. ”Etkileyici” anlamına gelen influencer, sosyal medyada aktif olarak paylaşım yapan ve bu paylaşımlarıyla geniş bir takipçi kitlesine ulaşan kişileri tanımlıyor.
- Platform: Belirli bir amaca hizmet eden veya belirli türde içeriklere odaklanan web sitesi veya uygulamalara verilen ad. Sosyal medya platformları ya da dijital platformlar şeklinde kullanılıyor.
- İçerik: Web sitelerinde veya uygulamalarda paylaşılan bilgi, metin, resim, video gibi materyaller.
- Like: Sosyal medyada paylaşılan, fotoğraf, video gibi içerikleri beğenme.
- Takipçi: Bir sosyal medya kullanıcısını izleyen, takip eden kişilere verilen ad.
- Trend: Belirli bir dönemde popüler olan konu ya da içerik. Son yıllarda ”moda” kelimesinin yerine de kullanılıyor.
- Etiket: (#) ile başlayan ve belirli bir konuyu veya trendi işaretleyen kelime veya kelime grupları.
- Hesap: ”Hesap” kelimesi sosyal medya platformları ya da internet alışverişleri için kullanılıyor. Bir web sitesi veya uygulamayı kullanmak için oluşturulan ve giriş bilgilerini içeren alan.