Konserleri sever misin? Peki konsere yalnızca dinlemek ve eğlenmek için mi katılırsın? En sevdiğin sanatçı ya da grubu daha yakından izlemek, konserin atmosferine farklı bir şekilde bakmak hatta diğer katılımcıları gözlemlemek… Bütün bunlar sana da çekici gelmedi mi? Öyleyse Biletino Blog’a kulak ver. Eğer konserlere katılımcı olmanın bir adım ötesine geçmek istersen harika bir yazıyla karşındayım. Biletino Blog bu yazıda konser fotoğrafçılığına daha yakından bakıyor. ”Konser Fotoğrafçılığı: İpuçları ve Püf Noktaları” okuman için seni bekliyor.
Konser Fotoğrafçılığı Hakkında

Fotoğrafçılığın pek çok dalı var. En çok ilgi çekenlerinden biri de konser fotoğrafçılığı olsa gerek. Düşünsene, dünyaca tanınan ya da ülkenin en önemli müzisyeninin bir performansını bir an ölümsüzleştiriyorsun. Üstelik belki de fotoğrafçının gözünden yakalanmış tek bir kare binlerce insana ulaşıyor. Anlayacağın konser fotoğrafçılığı müzisyenlerin, sanatçıların hatta hayranların anılarını korumak, sanat işlerini paylaşmak için son derece önemli. Ancak konser fotoğrafçılığı gerekli olduğu kadar aynı zamanda zorlukları da olan bir iş, ne dersin? Hadi öyleyse yazının devamında konser fotoğrafçılığının zorluklarına ve üstesinden gelmek için yapılacaklara bir göz atalım.
Konser Fotoğrafçılığının Zorlukları Nelerdir?

Konserlerde atmosferi en çok belirleyen şey nedir sence? Işık… Değişen, hareketli ışıklar konserde adeta sanatçıya ve müziğe eşlik eder. Konser fotoğrafçılığının zorluklarının başında sahnenin ve konser mekanının değişen ışıkları gelir. Bu nedenle makinenin pozlama ayarlarına hakim olman gerekir.
Konserler sanatçıların, müzisyenlerin sahne üzerinde sürekli hareket halinde olduğu etkinliklerdir. Emin ol, hareket halindeki birinin fotoğrafını net bir şekilde çekmek, üstelik değişen ışıklar altında gerçekten zordur. İyi bir fotoğraf yakalama yolunda enstantane ayarlarına hakim olman gerekir.
Konserde kalabalık dinleyici topluluklarının arasında fotoğraf çekmek kolay değildir. Sahneye yakın yerlerden fotoğraf çekerek bu zorluğu aşabilirsin. Tüm fotoğrafçılık türlerinde olduğu gibi, konser fotoğrafçılığında da doğru ekipman, her şey demektir. Özellikle hareketli konserler için daha hızlı bir lens edinmen, iyi kareler yakalamak için olmazsa olmazlardandır. Ayrıca düşük ışık koşullarına karşı daha iyi çekim yapan bir kamera da yine bu sorunu büyük ölçüde çözecektir. Ekipmanda eksik olup olmadığını konser öncesinde kontrol edersen, önemli bir sorunun da önüne geçmiş olursun.
Son olarak, konser organizasyonunu yapan sorumlular hakkında bilgi edinmen işleri büyük ölçüde kolaylaştırır. Bazı sanatçı ya da organizasyon firmaları konser sırasında fotoğraf çekimine izin vermeyebilir. Konseri düzenleyen kişilerle daha öncesinde iletişime geçmen bu sıkıntıyı halletmeni sağlar.
İyi Bir Konser Fotoğrafçısı Olmanın İpuçları

Dünyaca ünlü bir sanatçının konser performansını fotoğraflamak nasıl hissettirirdi? Heyecanlı, mutlu, gergin… Bunun için nasıl hissedersen hisset unutulmaz bir deneyim olduğu kesin. Renkli ışıklar, yüksek müzik, kalabalık, gürültü, coşkulu bir atmosfer… Tüm bunlar aynı zamanda konser fotoğrafçısının baş etmek durumunda olduğu şeyler. Ama gözün korkmasın! İyi bir konser fotoğrafçısı olmak için gereken ipuçlarını yazının devamında bulacaksın.
- Doğru Ekipman: Fotoğraf makineleri pek çok amaca göre üretilir. Konser atmosferinde doğru fotoğraf çekmeni sağlayacak uygunlukta makine ve ekipmana sahip olmak gerekir.
- Işık Koşulları: Yukarıda da değinmiştik, sahne ışıkları sürekli değişir. Fotoğraf makinesini buna göre ayarlamak son derece önemlidir.
- Enstantane Ayarı: Konserde fotoğraf çekmek sürekli hareket halinde olan odağı yakalamak demektir. Doğru odaklama modu için hızlı bir enstantane ayarı yapmak gerekir.
- Unutulmaz Anlar: Konser sırasında sanatçı, sahne gerisi ve seyirci iletişimini takip ederek unutulmaz görüntüler elde edebilirsin.
- Fotoğrafları Düzenlemek: Teknolojik gelişmeler fotoğrafçılık alanında da pek çok yenilik getirmeye devam etmekte. Çektiğin fotoğrafları bir yazılım programından yararlanarak düzenlersen, muhteşem sonuçlar elde edersin.
- Tarz Sahibi Olmak: Yani kendine has bir stilinin olması, çektiğin fotoğrafların bu şekilde tanınması demektir. Böylece fotoğrafçılığın öne çıkar.
- İlgi Alanı: İlgi alanın doğrultusunda fotoğraf çekmek, bir önceki maddeyle yakından ilişkili sayılır. Örneğin hangi türde müzik seviyorsun? O müziğe dair konserlere yoğunlaşman bu işi daha fazla severek yapmanı sağlar.
- Konser Alanını Tanımak: Konserin yapılacağı mekanı daha önceden görmek, fotoğraf çekmeni kolaylaştıracak unsurlardan biridir. Böylece çekim açıları ve çekim ayarları konusunda da hazırlıklı olursun.
- Pratik: Hiç kimse bulunduğu noktaya birden gelmez. Demek oluyor ki, iyi bir konser fotoğrafçısı olmanın yolu bol bol pratik yapmaktan geçer. Deneyim kazanarak çok daha iyi fotoğraflar çekmiş olursun.
- Teknik: Fotoğrafçılık tekniklerini öğrenmek için eğitim almak yararlı olur. Konser fotoğrafçılığı için, hızlı hareket eden şeyleri takip etmek, farklı açılardan ve düşük ışık da çekim yapmak gerekir.
- İletişim Kurmak: Belki de konser fotoğrafçısı olmak için ilk şart iletişim kurmaktır. Müzik endüstrisiyle, müzisyenler ve organizatörlerle iletişim kurmak, konser fotoğrafçısı olma yolunda atılmış iyi bir adımdır. Böylece konserlerden önceden haberdar olursun.
- Sosyal Medya: Sende biliyorsun ki, günümüzde sosyal medya aracılığıyla yaptığımız işleri tanıtmak çok daha kolay. Bir sosyal medya hesabıyla çektiğin fotoğrafları paylaşman, çok daha hızlı yol almanı sağlar.
Konser Fotoğrafçılığı İçin Gereken Ekipmanlar
İyi bir konser fotoğrafçısı olmak için, makine ve ekipmana yatırım yapman gerektiğini biliyorsundur. Peki konser fotoğrafçılığı için hangi ekipmanlara ihtiyacın olduğuna daha yakından bakalım mı?
- Geniş Açılı Objektif: Geniş açılı bir objektifle en dar konser alanlarında bile rahat görüntüler çekebilirsin.
- Telefoto Objektif: Sahneden en uzak olduğun durumlarda bile tele objektifle yakın görüntüler elde edersin. Hatta sahne üzerindeki hareketleri ve ifadeleri bile yakalaman mümkün olur.
- Hızlı Objektifler: Maksimum diyafram açıklığı fazla olan bir objektifle hızlı çekim yaparsın. Böylece konser anındaki en hareketli görüntüleri bile yakalayabilirsin.
- Flaş: Harici flaşın kullanımı çoğu konserde yasaktır. Ancak kullanım izni sağlandığı takdirde özel durumlar için bulunduracağın bir harici flaş, en iyi görüntüyü yakalamanı sağlar.
- Yedek Batarya-Bellek Kartı: Bir konser uzun sürse de sürmese de konser boyunca bolca çekim yaptığını düşün. Bu durumda yedek batarya ve bellek kartı bulundurman olası sıkıntıların önüne geçer.
Konser Fotoğrafçılığında Perspektif ve Açı

Konser fotoğrafçılığı son derece zevkli bir alandır. Özellikle yaratıcılığını ortaya koyduğunda harika işlere imza atman işten bile değil! Konser sırasında fotoğraf çekerken yararlı olacağını düşündüğümüz çekim ipuçları ile karşındayız. Yaratıcı ve etkileyici fotoğraflar için ipuçları aşağıda okumanı bekliyor:
- Sahne Üzeri: Müzisyenlerin performansı ve sahne bütünlüğünü en iyi yakalayabileceğin yerlerin başında sahne üzeri gelir. Sahn üzerinden çekim yaparak hem sahnenin ve atmosferin bütünlüğünü hem de sahne ışıklarının altında olanı fotoğraflarsın.
- Sahne Altı: Sahnenin altından çekim yaparak, ışık ve sis efektleri gibi ayrıntılara farklı bir açıdan yaklaşırsın.
- Yakın Çekim: Müzisyenleri ve diğer ayrıntıları yakalaman için en ideal çekim şeklidir.
- Arla Plan Çekimi: Arka plandan yapılan çekim fotoğrafa derinlik hissi katar.
- Diğer ayrıntılar: Konser fotoğrafçılığında sahnede müzisyenin dışında bulunan kişiler de farklı görüntüler sunar. Örneğin koro, koro şefi ya da sanatçı dinleyici iletişimi, ilginç anlar sağlar.
Konser Fotoğrafçılığında Kurallar

Konser fotoğrafçısı olmak aynı zamanda uyman gereken bazı yasal ve etik kuralları da beraberinde getirir. Fotoğrafçı sanatçının ve konseri düzenleyen organizatörün haklarına saygı duymalıdır. Sanatçının fotoğrafını çekmek, bunları ticari amaçlarla kullanmak sanatçının iznine bağlıdır.
Yukarıdaki durum konser organizatörleri için de geçerlidir. Organizatörün belirlediği kurallara uymak, ancak izin verilen yerlerde çekim yapmak, fotoğrafçı için önemlidir. Konsere katılan izleyicilerin de hakları vardır. İzleyicilerin konsere katılımını engelleyecek şekilde ve uzun süre çekim yapmak gibi…
Fotoğrafçılığın etik kurallarının konser fotoğrafçılığı için de geçerli olduğunu hatırlamakta fayda var. Başta sanatçılar olmak üzere, izleyicilerin, organizatörlerin hatta diğer fotoğrafçıların haklarına saygı göstererek çalışmak herkes için iyi bir deneyimin önünü açar.
Ünlü Konser Fotoğrafçıları

Konser fotoğrafçılığı uzun geçmişi olan bir sanat dalıdır. Fotoğrafçılık tarihinde ünlü müzisyenlerin ölümsüz anlarına imza atmış fotoğrafçılar vardır. Neden sen de onlardan biri olmayasın? O zaman konser fotoğrafçılığıyla ünlü bazı fotoğraf sanatçılarını hatırlayallım!
- Jim Marshall: Bob Dylan, The Beatles, Janis Joplin, Jimi Hendrix ve Rolling Stones gibi yıldızların unutulmaz fotoğraflarını çeken bir isim! Jim Marshall aynı zamanda rock’n roll dünyasının da en iyi fotoğrafçılarından biri kabul edilir.
- Danny Clinch: Kendisi dünyanın en iyi magazin dergilerinin de fotoğrafçısıdır. İşte Danny Clinch! Fotoğraflarını çektiği ünlü müzisyenler arasında; Pearl Jam, Tom Waits, Jay-Z, Bruce Springsteen gibi isimler var.
- Mick Rock: Glam Rock türündeki müzisyenlerin önde gelen fotoğrafçılarındandır. Mick Rock bugüne kadar David Bowie, Queen, Iggy Pop, Lou Reed gibi birçok ünlüyü kadraja aldı.
- Henry Diltz: Rock’n Roll dünyasının tanınmış fotoğrafçılarındandır. The Doors, Jimi Hendrix, The Eagles konserlerinde muhteşem kareler yakaladı.
- Annie Leibovitz: Rolling Stones başta olmak üzere, Bruce Springsteen, Elton John ve başka pek çok müzisyenin konserlerini fotoğrafladı.
- Neal Preston: Led Zeppelin, Queen, Bruce Springsteen, Michael Jackson, The Who gibi ünlü sanatçıların konserlerinde çektiği fotoğraflarla tanınır.