Kışı sever misin? Peki bembeyaz karlarla kaplı bir ormanda ya da dağda kamp yapmayı? Aslında yaz ya da kış fark etmez. Her mevsimin kamp yapma şartları birbirinden farklıdır. Kış kampının keyfini sürmek için ise biraz daha planlı hareket etmen gerekir. Soğuk hava, sıcak tutan giysiler, ateş yakma ekipmanları, çadır… Bütün bu hazırlıklar hem son derece keyif vericidir hem de ekstra özen ister. Kış bitmeden doğayla kucaklaşmak istersen, bu yazıyı okumadan hazırlık yapma derim. Biletino kış kamplarında dikkat etmen gereken 10 şey üzerine bir araştırma yaptı. Hadi öyleyse kış keyfini doğada yaşamak için neler yapman gerektiğine bakalım!
Kış Mevsiminde Kamp Yapmak

Kışın doğada kamp yapmak, yalnızca bu mevsime özel tertemiz bir havanın, el değmemiş karlarla kaplı manzaraların tadını çıkarmak demektir. Hayal etmesi bile güzel değil mi? Ama şunu da belirtmek de fayda var, bazı deneyimli kampçılar bile kış kampının zorluklarından çekinir. Neden dersen, açık havada kuru kalmak, ısınmak için ateş yakmak kışın kamp yapmanın en büyük zorluklarındandır da ondan. E sonra rahat uyumak, sıcak yemek yemek, uygun çadır ve ekipmanı sağlamak da var.
Anlayacağın gerçeklik payı kulağa biraz tırmalayıcı geliyor. Daha önce kış kampı yapmadıysan sana ilk önerim, bir kampingde kış kampı deneyimi yaşamak olacak. Yok, ille de doğada kendi imkanlarımla kamp yaparım dersen de gözün korkmasın! Çünkü soğuk havada kamp yapma keyfine limon sıkmadan, kış kamplarında dikkat etmen gereken 10 şey yazısı aşağıda okumanı için seni bekliyor. Hadi öyleyse, kışın rahat bir kamp yapmak için nelere dikkat etmek gerekiyormuş, bir göz atalım!
1. Hava Durumu

Kimse şiddetli bir yağmur yağarken ya da kar fırtınasında kış kampı yapmak istemez öyle değil mi? Elbette kar manzarasında ya da sakin bir yağmur altında kamp yapmak özenilesi bir fikirdir. Ama yine de hava şartlarının elverişlilik durumuna göre kampa gitmek, dikkat etmen gereken ilk şeydir. Kamp yapacağın bölgenin hava şartlarını önceden öğrenerek ilk adımı atmış olursun.
2. Uygun Çadır

Kış kampına giderken dikkat etmen gereken en önemli ekipmanlardan biridir, çadır. Ama her çadır değil! Kamp çadırları genel olarak 3 mevsim, 4 mevsim gibi özellikler taşır. Çoğu kişi 3 mevsim çadırıyla kamp yapar. Bence yine de işini sağlama al ve kış kampı için 4 mevsim çadırdan vazgeçme! İkisinin farkını kısaca belirteyim; adı üstünde 3 mevsim çadır ilkbahar, yaz ve sonbahar için uygundur. 4 Mevsim çadır ise kış mevsimini de kapsar ve çok daha dayanıklı hatta su geçirmezdir. Tek ya da çift tenteli olanları da vardır.
Doğa kampında çadır ‘ev’ demektir. Sen de doğru çadırı seçerek kış kampına sağlam bir başlangıç yapabilirsin. Bu arada unutmadan, hava akışını düzgün sağlayan bir çadır seni soğuğa karşı korur ama tek başına asla yeterli değildir. Bu nedenle pu kaplamalı bir çadır tercih etmen suya ve soğuğa karşı ekstra koruma sağlar.
3. Doğru Uyku Tulumu

Kış kampının keyfini sürmek için dikkat etmen gereken en önemli 3. şey, iyi uyumaktır. Sadece uyumaktan bahsetmiyorum. Hava karlı ya da yağışlı olabilir, ıslanmış olabilirsin. Kuru giysiler giyip ısınmaya çalışmak yeterli olmaz. Aksini düşünmek bile yeterince üşütüyor insanı, öyle değil mi? Doğru seçilmiş bir uyku tulumuyla çok soğuk havalarda bile sıcacık uyuyabilirsin. Peki kış kampları için bir uyku tulumunu nasıl seçersin? Uyku tulumunun sıcaklık derecesi dikkat etmen gereken en önemli şeydir. Bir uyku tulumunun sıcaklık derecesi ortalama uyuyan kişiyi sıcak tutmak için tasarlanan en düşük sıcaklığı belirtir.
Su geçirmeyen, özel dolgulu ve sıfırın altında sıcaklıklarda bile koruma sağlayan bir uyku tulumu, soğukta kamp yapmak için doğru uyku tulumudur. Uyku tulumunun yanı sıra kış kampında sıcak kalman için yapman gerekenler, bir sonraki madde de okumanı bekliyor. Unutmadan, bir kış kampında seni soğuktan en iyi koruyan şey uyku tulumudur.
4. Kamp Matı

Uyku tulumunun en büyük destekçisi, yalıtımlı bir kamp matıdır. Mat, zeminle senin aranda koruyucu bir katman görevi görür. Bu nedenle uyku tulumunun ve çadırın tamamlayıcısıdır. Kamp matının yanı sıra katlanabilir bir sedye de soğuk zeminle aranda sağlam bir bariyer oluşturacaktır. Hem taşıma kolaylığı sağlayan hem de işlevsel bir kamp matı, kış kampı sırasında bulundurman gereken doğru malzemelerdendir.
5. Kış Kampı Giysileri

Kış kampında sıcak kalmak, üşüdükten sonra ısınmaya çalışmaktan çok daha önemli. Bu yüzden nasıl giyineceğini bilmen gerekir. Öncelikle, termal giysiler pamukluya oranla çok daha fazla sıcak tutar. Termal giysiler vücut ısısını hapseder, böylece çok daha sıcak hissedersin. Tek parça kalın bir giysi yerine birkaç kat ince içlik ve üzerine giyeceğin su geçirmez bir mont kış kamplarında seni soğuğa karşı korur. Uzun kollu içlikler ve uzun çoraplar da vücut yüzeyini kapladığı için daha korunaklı olursun. Su geçirmez botlar, eldiven, bere zaten kış kampı giysilerinin olmazsa olmazlarıdır! Son olarak her ihtimale karşın, yedekte bolca temiz giysi de bulundurursan, kış kampında üşümek için bir nedenin kalmaz!
6. Kış Kampında Yemek

Kışın normalden çok daha fazla enerji tüketirsin. Bu nedenle kamp yaparken kalorisi bol yiyecekleri seçmen en doğrusudur. Yemek için pek çok seçenek var; kuru gıdalar, konserve türü hazır yiyecekler, sadece suyla hazırlanan yemekler… Ama kamp ateşinde hazırlanmış sıcak ve doyurucu bir yemeğin yerini hiçbiri tutamaz öyle değil mi? Bunun için mümkünse tedarikli ol ve önceden kuru yakacak ya da gazlı kamp ocağı temin et. Bu durum yiyecekler için de geçerli. Yanına alacağın fazladan atıştırmalıklar hem ısınmanı hem de harcadığın enerjiyi yerine koymanı sağlar.
7. Kampta Su

Karlı bir bölgede kamp kuracaksan muhtemelen suyun hazır sayılır. Ama kar suyunu eriterek içmek gerektiği için ateşe ya da ısıtıcıya ihtiyaç duyarsın. Mümkünse ısı yalıtımlı bir şişe ya da termosla içme suyu ihtiyacını gidermiş olursun. Kamp alanında temiz su kaynağı bulsan bile, mümkünse kaynatıp içmek olası hastalıkların önüne geçmeni sağlar.
8. Kamp Ateşi

Yaz ya da kış fark etmez, kamp yapmanın en keyifli kısmı kamp ateşi yakmaktır. Ama söz konusu kışın soğuk havada ateş yakmak olduğunda dikkat etmen gereken bazı noktalar var. Örneğin karlı ya da yağmurdan ıslak bir alanda kamp kurmak zorunda olabilirsin. Bu durumu düşünerek mümkünse kuru odun ya da yakıtını önceden getir. Yakacakları ıslak zeminden uzak tutacak bir düzenek hazırlayabilirsin. Bunun için büyük taş parçaları çok kullanışlıdır. Yine yanında bulunduracağın kuru çıra parçaları da ateşi tutuşturman için büyük kolaylık sağlar. Çevrede kuru ağaç yoksa, ağacın üzerindeki kurumuş dallar kuru odun ihtiyacını giderir.
Püf noktası; dalların tamamen kurumuş olmasına dikkat et. Her yaprağı olmayan ağaç kuru değildir, dalın küçük bir parçasını kırarak bunu anlaman mümkün. Bir diğer nokta rüzgarlı havada çukur ateşi oluşturmaktır. Böylece ateşi sönmekten korursun.
9. Kamp Teçhizatı

Bu madde de kış kampı için bulundurduğunda çok işine yarayacak malzemeleri bulabilirsin:
- termal battaniye
- ilk yardım seti
- işaret fişeği (zorlu dağlık coğrafyalar için)
- Powerbank
- Kafa lambası
- Doğada kamp yaparken en çok düşünmen gereken şey yine doğadır. Bu nedenle kamp sırasında kullanılmaması gereken şeyleri kısaca hatırlamakta fayda var: ıslak mendil, çevreye zarar veren kimyasal içerikli malzemeler (deterjan, temizlik maddeleri), plastik su şişeleri vb.
10. Kamp Yeri Seçimi

Kış kamplarında dikkat etmen gereken 10 şey listesinin sonuncu maddesindeyiz. Aslında çadır gibi kamp yeri seçimi de öncelikle dikkat etmen gerekenlerden biri. Akıllıca seçilmiş bir kamp yeriyle olası sıkıntıların önüne geçmiş olursun. Ne gibi dersen; bir dere yatağı, göl kenarı ya da büyük ağaçların altı özellikle yağmurlu ve karlı havalarda sıkıntı yaratabilir. Kar kütle halinde düşer. Karlı bir ağacın dalları ağırlıktan dolayı kırılma tehlikesi doğurur. Fazla ıslak bir zemin ise üşümene neden olur.
Bu nedenle mümkünse kış kampına gittiğinde güneş batmadan kamp yerini belirlemiş ol. Böylece olası sıkıntıların önüne geçmiş olursun. Fazla bir deneyime sahip değilsen, kış kampında hipotermi tehlikesine karşı da uyanık olman gerektiğini söylemeden geçmeyeyim. Bu yüzden çok fazla düşük ısıya maruz kalmaktan korunmanı öneririm.