Kadebostany, 2008 yılında İsviçreli bir pop müzik grubu olarak sahnelerin tozunu atmaya başlamış bir grup. Grubun kurulduktan çok kısa bir süre sonra başarılı işler çıkarmaya başlaması pek çok müzik severin ilgisini çekmiştir. Bu da aslında nasıl kısa sürede başarılı olabildiklerinin apaçık göstergesi olmuştur. Siz de müzik dünyasının en çok konuşulanları arasında yer alan Kadebostany hakkında bilinmezleri öğrenmek ister misiniz? Çok özel bilgilerle derlediğimiz bu rehbere daha yakından bir göz atmanızı öneriyoruz!
Kadebostany Kimdir?
Kadebosany adını ilk duyduğunuzda muhtemelen bir sanatçı olduğunu düşünmüşsünüzdür. Ancak Kadebostany, bir müzik grubunun sahne adı olarak tercih ettiği bir isim. Peki, bu ismin ortaya çıkış hikâyesi ne? 2008 yılında İsviçre’de bir pop müzik grubu kurmak isteyen birkaç arkadaş bir araya gelir. Kurucunun adı Guillaume Kadebostan olduğundan Kadebostan grubun adına ilham olur.
Grubun isminin hikâyesi yaratıcı olduğu kadar şu anki kullanımdan farklıdır. Müzik grubunun kurulduğu yıllarda tercih ettiği isim ‘The National Fanfare of Kadebostany’dir. Ancak hem bu ismin uzun olması hem de akılda kalıcılık problemi sadece Kadebostany adının tercih edilmesini sağlar. Bu sayede müzik dünyasının en farklı grup isimlerinden bir tanesinin ortaya çıkışı tamamlanır.
2008 yılında kurulmasına rağmen grubu müzik dünyasında özel kılan 2014 yılında yayınladıkları Castlen in the Snow adlı parçadır. Dünyada ün kazanmalarını sağlayan bu parçadan sonra yayınlanan Walking with a Ghost ünlerine ün katar. Dünyada müzik listelerinde hitlerin ilk sırasını alan grup kendine has tarzı sayesinde çok başarılı işlere imza atmıştır.
Underground Pop Müzik
Müzik grubunun kendini tanımlarken yaklaşımı rakipleri ile kıyaslandığında oldukça farklı. Çünkü müzik grubu kendini müziği önemseyen bir Cumhuriyet olarak tanımlar. Sanatçılar ve destekçilerinin oluşturduğu bu Cumhuriyet ciddi işler başarmış olmasıyla kavramsal olarak varlığını sürdüren Kadebostany Cumhuriyeti’nin bayrağını daima zirveye taşır.
Müziğin yarattığı gücü kullanmayı başaran grup kendini Cumhuriyet olarak tanımlarken kitlelere hitap etmeyi de başarır. Yüzbinlere ulaşan insan toplulukları önünde gerçekleşen konserler, aya giden astronotların çalma listelerinin ilk sırasında yer alma ve pek çok organizasyonun konuğu olma rolünü başarıyla yerine getirir. Bu da müzik ve Kadebostany arasındaki güçlü bağı kanıtlamayı başarır. Peki, Kadebostany müzik tarzını nasıl tanımlıyor?
Kadebostany, müzik tarzını tanımlarken Underground Pop yaklaşımını tercih ediyor. Kendilerine ait ülkelerinde kurdukları ütopya ile vatandaşları yani dinleyicilerine hitap etmeyi hedefliyorlar. Grup üyelerine göre kendi kurallarını koyarak bir ülke yaratma fikri ancak müzikle gerçekleşebilecek bir yaklaşım. Dünyayı sanatı kullanarak fethetme yaklaşımı Kadebostany ile alakalı en ilgi çekici noktalardan bir tanesi. Bu nedenle de Underground Pop grubu tanımlarken kullanılabilecek en iyi kavram.
Türkiye ve Kadebostany Arasındaki Bağ
Kadebostany kendilerini modern çingeneler olarak tanımlayan bir grup sanatçı. Ancak müzik ve yaşam tarzı arasında kurdukları çok güçlü bağ onları farklı ve özel kılıyor. Şarkılarında kullandıkları keman, akerdeon, gitar, saksafon, banjo ve fagot gibi müzik enstrümanları sayesinde müziğin ritmini bambaşka bir seviyeye taşıyorlar. Üstelik her tarza uygun bir müzik anlayışlarının olması müzik grubunun en güçlü özelliklerinden bir tanesi.
Müzik grubunun kurulduğu 2008 yılından sonra Türkiye onlar için çok önemli bir yer haline gelmiş. Ütopik Kadebostany Cumhuriyeti’nin kuruluşunda, mihenk taşı rolündeki Türkiye fanlarının grubun başarısına ciddi bir etkisi olmuş. Peki, grup üyeleri için Türkiye ne ifade ediyor?
Hikâyenin başlangıcında Türkiye’de yaptığımız çalışmalar bize güç ve enerji verdi. Türkiye’ye zaman zaman gelerek burada gerçekleştirdiğimiz çalışmalarla ciddi başarılara imza atmayı başardık. Dünyanın her noktasından hayranlarımız olsa da Türkiye bizim için hep farklı oldu. Çünkü buradaki kitlenin tutkusu ve bizim iletişimimiz çok başka. Her şeyin başladığı ülkeler arasında yer alan Türkiye’ye karşı daima hassasız.
Kadebostany
Türkiye’nin ne denli önemli bir ülke olduğunu belirten Kadebostany üyeleri ülkemizde gerçekleştirdikleri konserlere fazlasıyla özen gösteriyor. Bu da her konserde müzik ve eğlencenin zirve yapmasına zemin hazırlıyor.
Kadebostany Grubunun Üyeleri
Müzik grubunun bir araya gelme zamanı 2008 olsa da dönemsel olarak yaşanan gelişmelerle bazı üyelerin ayrılması ve yerine yenilerinin gelmesi söz konusu oldu. Bu da müzik grubundaki ruhun sürekli yenilenmesini sağladı aslında. Grubun başında gruba adını veren Kadebostan var. DJ ve yapımcı kimliğiyle bilinen Kadebostan grubun adeta iskeleti konumunda.
Kadebostany grubunun önemli üyelerinden biri Jaafar Aggiouri. Kuruluştan bu yana saksafon ve klarnetle müziğe can veriyor. Jerome Leoanrd gitar ve bas tarafında 2008’den beri grubun bir parçası. Ross Butcher da aynı şekilde trombon ile aralıksız bir şekilde müzik konusunda uzun yıllardır rolünü yerine getiriyor. Grubun vokali ve gitar tarafındaki ikinci ismi Kristina ise 2016 yılından bu yana grupla birlikte. Gruptan ayrılan isimlerse hem değerli hem de farklı bir müzik tarzına sahip olan kimseler.
Kadebostany nasıl okunur?
Kadebostany müzik grubu ile yeni tanışıyorsanız ilk merak ettiğiniz grup adının nasıl okunduğu olabilir. Tam olarak Türkçe’de yazıldığı gibi okunuyor. Grup üyeleri tarafından telaffuz edilişini Youtube’da ki röportajlarından dinleyebilirsiniz.
Kendine has tarzı ve müzik konusunda dikkat çeken özellikleriyle öne çıkan Kadebostany yeni turnesi ile rotasını bir kez daha Türkiye’ye çevirdi. Yeni konserleri ile Türk müzik severleri etkileyecek olan Kadebostany ile alakalı bütün gelişmeleri Biletino’dan takip edebilirsiniz!
Sanatçılar: | Guillaume Kadebostan, Jaafar Aggiouri, Jerome Leoanrd, Ross Butcher, Kristina Yakovleva |
Grup Adı: | Kadebostany |
Kuruluş Yeri: | İsviçre |
Kuruluş Yılı: | 2008 |
Enstürmanlar: | Gitar, Saksofon, Klarnet, Trombon, CDJ |
Müzik Tarzı: | Underground Pop |
Albümleri: | Songs From Kadebostany (2011), Pop Collection (2013), Monumental (2018), DRAMA (2020) |
Ödülleri: | Swiss Music Award |